scheutje tabasco, hou je van beetje pit, doe dan ongeveer een theelepeltje
Instructies
Stal al je ingrediënten mooi uit op het aanrecht en maak een foto voor Insta en gebruik hashtag #formulekip ;-).
Mix alle ingrediënten voor de rub nu goed door elkaar.
Dep de kip droog met keukenrol en bestrooi de kip met de rub. Zorg dat de kip overal mooi bedekt is, alsof je een schilderij maakt!
Laat de kip 2 - 4 uur onafgedekt in de koelkast staan zodat de kruiden lekker kunnen intrekken (en het velletje wat kan uitdrogen).
Richt je BBQ in op indirect grillen. Als je een kamado hebt kan dit, afhankelijk van je merk, met de convEGGtor of deflector. Op een kogelbarbecue zoals een Weber bedek je slechts één helft met kolen. Misschien heb je zelfs wel een rotisserie met een grill basket (zie notities voor meer info) in huis? Dat is ook fantastisch en dat hoeft dan niet indirect. Wat je ook gaat doen, we willen de temperatuur in ieder geval rond de 140 graden hebben.
Als je de juiste temperatuur hebt bereikt doe je een blokje (chunk) rookhout in het vuur, en laat je de wings 20 minuten op het indirecte deel lekker garen.
Wij gaan nu de lak maken! Gooi alle ingrediënten van de lak in een pannetje, en zet deze op het vuur. Laat inkoken tot de saus wat stroperig wordt. Bij mij duurde dat zo’n 10 minuten met regelmatig roeren.
Nadat de kip 20 minuten gegaard is haal je de wings van de barbecue en doe je ze in een grote kom. Giet de saus er overheen (bewaar nog een bodempje zodat je straks nog wat kan kwasten) en mix goed zodat alle kip goed bedekt is. Laat ze vervolgens weer 10 minuten indirect verder garen op de BBQ en draai halverwege even om.
Nu gaan we ze nog even een krokantje geven! Haal de kip weer even van de BBQ (hoeft niet afgedekt) en stook de BBQ op naar 180 - 200 graden. Leg de kip vervolgens op het directe deel van de BBQ (boven de kolen dus) en grill ze een paar minuten per kant. De saus zal misschien wat zwart worden (dat is de suiker die verbrandt) en dat is een beetje niet erg, maar hou het wel in de gaten! Je mag de wings in deze fase ook nog wat inkwasten met het restant van de saus als je lekker bezig wilt blijven, aangezien je ze toch goed in de gaten houdt.
Doe de Smoked Maple BBQ Wings in een schaal, deel ze nog een keer met #formulekip en enjoy the race!
Notities
Met dit recept maak je een hapje voor 4 personen voor tijdens de Grand Prix.