Heel makkelijk en leuk om te maken samen met de kids is deze Sinterklaas plaatcake met roomkaasglazuur en al je favoriete sinterklaaslekkernijen.
Gang Gebak
Keuken Sinterklaas
Trefwoord roomkaas, speculaaskruiden
Voorbereidingstijd 30 minutenminuten
Bereidingstijd 30 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur
Porties 1cake
Ingrediënten
Voor de cake:
300grboter,op kamertemperatuur
150grrietsuiker
4eieren
1tlvanille extract
100mlmelk
300grbloem
2tlbakpoeder
2elkoek- en speculaaskruiden
snufjezout
Voor de roomkaasglazuur:
200grboter,op kamertemperatuur
300grroomkaas,op kamertemperatuur
1tlvanille extract
200grpoedersuiker
Voor de decoratie:
je favoriete sintlekkernijen, kruidnoten en sprinkles
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 graden (onder- en bovenwarmte) en bekleed de bodem van een bakblik van circa 26x26 cm met bakpapier. Vet de zijkanten in of bekleed die ook met bakpapier.
Klop de 300 gr boter en rietsuiker luchtig in de keukenmachine. Voeg daarna een voor een de eieren toe en klop ze erdoor tot ze steeds zijn opgenomen. Klop als laatste de vanille extract en melk erdoor.
Zeef de bloem en bakpoeder erboven en voeg de koek- en speculaaskruiden en het snufje zout toe. Spatel alles door elkaar tot het beslag net gemengd is.
Schep het beslag over in het bakblik en bak de plaatcake 25 – 30 minuten in de voorverwarmde oven. Steek na 25 minuten een satéprikker in het midden om de garing te checken. Haal ‘m uit de oven als hij net gaar is en laat afkoelen op een rooster.
Maak in de tussentijd het roomkaasglazuur. Klop daarvoor de 200 gram boter 5 minuten in de keukenmachine tot deze luchtig is. Voeg daarna de roomkaas en het vanille extract toe en klop tot dit helemaal is opgenomen.
Voeg de poedersuiker toe aan de kom en klop op lage stand tot het helemaal is opgenomen. Klop daarna nog 30 seconden op een hoge stand voor een luchtig resultaat.
Tip: Leg in het begin een klamme theedoek over je mixer heen zodat niet je hele keuken onder de poedersuiker zit.
Als je spuitzakken in huis hebt, kun je het roomkaasglazuur overscheppen. Gebruik een gekarteld spuitmondje. Ik leg de spuitzak altijd in de koelkast tot gebruik en laat ‘m weer even op kamertemperatuur komen voordat ik ga decoreren. Heb je geen spuitzakken in huis? Dan kan kun je het roomkaasglazuur ook met een spatel aanbrengen als topping.
Zodra de plaatcake is afgekoeld leg je ‘m op een plank of schaal. Maak mooie toeven of banen met je spuitzak en daarna begint het leukste klusje! Roep de kinderen er maar bij, of misschien zijn ze er al druk mee bezig, en laat ze lekker hun gang gaan.
Wij sneden de Sinterklaas plaatcake in vierkantjes, zo was de cake makkelijk te eten en niet te machtig. Je kunt de cake losjes afdekken met folie en zeker 2 dagen bewaren in de koelkast. Laat ‘m wel weer even op kamertemperatuur komen voordat je gaat eten, want koude cake en roomkaasglazuur smaken een stuk minder lekker ;-).
Notities
Met dit recept maak je 1 cake met 12 - 16 stukjes.
Bereiding: 30 minuten + Oven: 25 - 30 minuten.
Tip: Je kunt de ingrediënten ook halveren voor een kleinere versie (bak ‘m dan ook in een kleinere vorm en iets korter) of ‘m in een ronde bak- of springvorm maken.