Brood maken zonder te kneden? Ja hoor, dat kan! Dit heerlijke no knead bread met rozemarijn en knoflook maak je heel makkelijk zelf.
Gang Bijgerecht
Keuken Lunch
Trefwoord Brood, knoflook, rozemarijn
Voorbereidingstijd 10 minutenminuten
Bereidingstijd 40 minutenminuten
Rijzen 1 dagdag
Totale tijd 1 dagdag50 minutenminuten
Porties 1brood
Ingrediënten
400grtarwebloem
10grzout
3grinstant gist
275mllauwwarm water
25grolijfolie extra vergine
1elfijngehakte rozemarijnblaadjes
3teentjes knoflook,fijngehakt
Instructies
Meng alle ingrediënten door elkaar in een kom met een pollepel. Zorg dat alles goed gemengd is. Dek de kom af met vershoudfolie en leg daarover een klamme theedoek.
Laat het deeg nu 16 – 24 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld en er kleine kuiltjes bovenin het deeg zichtbaar zijn.
Bestuif je werkvlak met bloem, inclusief je handen, haal het deeg uit de kom en leg het voor je neer. Dit gaat nog makkelijker met een deegsteker, omdat het deeg vrij plakkerig is.
Klap het deeg 1 keer dubbel, draai het deeg een kwartslag en klap het deeg nog een keer dubbel. Vorm nu een bol van het deeg en leg deze (met de naad naar beneden) op een vel bakpapier, en bestrooi licht met bloem. Dek af met een schone theedoek en laat nog 2 uur rijzen.
Tijdens de laatste 20 minuten van de tweede rijs verwarm je de oven voor op 250 graden (onder- en bovenwarmte). Zet tijdens het opwarmen je gietijzeren pan, inclusief deksel, al in de oven. Leg ook vast goede ovenhandschoenen en 2 rekjes klaar, zodat je straks alles bij de hand hebt.
Haal, voorzichtig, de bloedhete pan uit de oven en zet ‘m op een rekje. Haal het deksel eraf en leg die op het tweede rekje. Verwijder de theedoek van je brood en til het brood met bakpapier en al op. Laat het voorzichtig in de pan zakken (nog steeds met het bakpapier) en zet het deksel (met ovenhandschoen) weer op de pan.
Plaats de gietijzeren pan, met deksel, in de oven en bak het brood 25 minuten.
Haal na de 25 minuten het deksel voorzichtig van de pan en bak het brood nog circa 10 - 15 minuten zonder deksel tot de korst heerlijk knapperig en mooi goudbruin is.
Tip: Iedere oven is weer anders, ook qua hoogte. Die van mij is vrij hoog waardoor de bovenkant niet snel te donker kon worden. Maar dat verschilt dus per oven. Dus hou het brood goed in de gaten, zodra het deksel eraf is gehaald
Haal de pan, heel voorzichtig met je handschoenen, uit de oven en zet op het rooster om af te koelen. Het brood kun je uit de pan tillen middels de punten van het bakpapier. Leg het brood op een rooster om te laten afkoelen tot een acceptabele eettemperatuur. En daarna mag je heel snel een stuk van je no knead bread afsnijden om te proeven. Mijn eerste hap was met een lik gezouten roomboter, wat een feest!