Zelf Hollandse gehaktballen maken die lekker sappig zijn is echt niet ingewikkeld. Ik heb een recept voor je, inclusief een heerlijke jus!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Trefwoord ei, gehakt, ketjap, mosterd
Voorbereidingstijd 10 minutenminuten
Bereidingstijd 40 minutenminuten
Wachten 30 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur20 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
500grrundergehakt,van goede kwaliteit, ik gebruikte het gehakt van het MRIJ rund, half-om-half gehakt kan ook
2eieren,losgeklopt
75grpaneermeel
zout
zwarte peper
1elgrove mosterd,bijvoorbeeld Groninger mosterd
1tluienpoeder
1tlpaprikapoeder
1tlworcestershiresaus
koolzaadolie
20grboter
250mlrund- of kalfsfond,verwarmd
1volle el ketjap manis
Instructies
Meng het gehakt met de eieren, paneermeel, flinke snuf zout en peper, mosterd, uienpoeder, paprikapoeder en worcestershiresaus in een kom. Kneed door elkaar tot alles goed gemengd is.
Verdeel het gehakt in 4 delen en draai er mooie ronde ballen van met vochtige handen. Ik wil altijd dat ze even groot zijn en daarom weeg ik het af. Iedere gehaktbal weegt circa 155 gram. Je kunt natuurlijk ook 8 kleinere gehaktballen maken. En die vochtige handen zijn heel belangrijk, want daarmee worden ze echt mooi rond.
Leg de gehaktballen op een bord en zet deze 30 minuten in de koelkast. Door het koelen binden de ingrediënten en vallen ze niet uit elkaar tijdens het bakken.
Verhit je braadpan op middelhoog vuur (in mijn geval op stand 6 van 10) en schenk een scheutje koolzaadolie in de pan. Ik zet het vuur niet te hoog, omdat ik wil dat de gehaktballen rondom in een rustig tempo mooi bruin garen. Hierdoor worden ze ook malser. Tijdens het aanbraden draai ik de ballen regelmatig zodat ze niet alleen aan de ‘boven- en onderkant’ bruin worden, maar echt aan alle kanten. Daar ben ik net zo precies in als in het gewicht per gehaktbal ;-).
Na ongeveer driekwart van het aanbraden (ongeveer na 10 minuten) voeg ik wat klontjes boter toe in de pan. Ik wil wel die lekkere botersmaak hebben, maar zo weet ik zeker dat de boter niet verbrandt. Verwarm in de tussentijd de fond in een ander pannetje.
Als de gehaktballen rondom mooi bruin zijn, schenk ik de warme fond in de pan. Daar gaat ook de ketjap bij. Zet het vuur wat lager en laat 20 minuten pruttelen met de deksel op de pan. Keer de gehaktballen regelmatig.
Haal de gehaktballen daarna uit de pan en houd ze warm, bijvoorbeeld onder aluminiumfolie. Zet het vuur hoog en laat de jus iets inkoken, tot ongeveer de helft. Daarna kan de temperatuur weer laag en de gehaktballen terug in de pan, verwarm ze nog iets door en je Hollandse gehaktballen zijn klaar om van te smullen!