Zin in een lekkere kipstoof? Maak dan eens deze snelle versie met tomaat, courgette en basilicum. Binnen 20 minuten staat het in de oven.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Gevogelte
Trefwoord basilicum, courgette, kip, tomaat
Voorbereidingstijd 20 minutenminuten
Bereidingstijd 30 minutenminuten
Totale tijd 50 minutenminuten
Porties 4personen
Equipment
ovenschaal van circa 20x25 cm of een vuurvaste pan
Ingrediënten
2kipfilets,circa 300 gr of 4 kipdrumsticks
zwarte peper
1sjalot,gesnipperd
2stengels bleekselderij,in kleine blokjes
2wortels,geraspt en in kleine blokjes
bakolijfolie
1pakje(350 gr) Heinz Tomato Frito
1blik(400 gr) Heinz Tomato Gepeld,bio
suiker
1courgette,in kwarten
bosje basilicum,fijngehakt + nog wat blaadjes voor de garnering
100grgeraspte Parmezaanse kaas
serveer erbij: stokbrood/ciabatta of gekookte verse tagliatelle
Instructies
Eerst even het verschil tussen de bereiding van kipfilet en kipdrumsticks toelichten. Omdat kipfilet snel de neiging heeft om droog te worden adviseer ik om de kipfilets eerst te koken en daarna in grove reepjes te pluizen. Als je deze daarna mengt met de saus in de oven wordt het heel mals. Als je kipdrumsticks gebruikt kun je deze eerst bruin aanbakken in een koekenpan (met wat bakolijfolie). Als ze aangebraden zijn, kunnen ze later verwerkt worden in de saus. Voor beide opties geldt: bestrooi het met lekker wat gemalen zwarte peper na het pluizen of aanbraden.
Verwarm de oven voor op 200 graden en zet de ovenschaal klaar.
Tip: Als je een vuurvaste braad- of hapjespan hebt dan heb je de ovenschaal niet nodig.
Verhit een braad- of hapjespan (als je kipdrumsticks gebruikt kun je deze natuurlijk eerst in deze pan aanbraden, dat geeft weer extra smaak aan de saus) en fruit de sjalot, bleekselderij en wortel zo’n 5 minuten in 2 eetlepels bakolijfolie.
Schenk de tomato frito en gepelde tomaten in de pan samen met een klein snufje suiker. Laat 2 minuten pruttelen en roer gelijk de gepelde tomaten stuk.
Roer de courgette erdoor samen met het bosje fijngehakte basilicum, laat nog 1 minuut pruttelen.
Voeg de reepjes kipfilet of de kipdrumsticks (vergeet de peper niet, zie stap 1) toe aan de saus en schep alles over in de ovenschaal. Of laat het in je vuurvaste pan als je deze in de oven gaat zetten.
Strooi er royaal Parmezaanse kaas overheen en schuif de schaal in de oven. Bak 30 minuten tot de kipstoof heerlijk aan het bubbelen is en de bovenkant mooi goudbruin en krokant is geworden.
Serveer de kipstoof rechtstreeks uit de oven, garneer de bovenkant met blaadjes basilicum. Serveer er brood of gekookte tagliatelle bij. Nog lekkerder wordt het als je de beetgaar gekookte tagliatelle even door wat warme knoflookolie husselt. Eet smakelijk!