Ik heb een heerlijk vegan chili recept voor jullie, bomvol smaak! Met gegrilde groenten, rode kidneybonen, linzen, mais en bloemkoolrijst.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Tex Mex
Trefwoord bloemkool, bonen, linzen, tomaat
Bereidingstijd 30 minutenminuten
Totale tijd 30 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
Voor de chili specerijen (genoeg om 3x te gebruiken):
1tlkomijn
1tloregano
1tlchilipoeder
1tlkorianderpoeder
1tlkaneel
mespunt cayennepeper
Of kies voor een chili con carne kruidenmix uit de winkel. Gebruik hiervan circa 2 theelepels.
Voor de chili:
1rode ui
3teentjes knoflook
1rode peper
bakolijfolie
400grBonduelle Gegrilde groenten,uit de diepvries
1eltomatenpuree
500grtomaten passata,uit fles
1blik(310 gr) Bonduelle (Bio) Rode Kidneybonen, uitlekken niet nodig
1blik(160 gr) Bonduelle (Bio) Linzen, uitlekken niet nodig
1blik(150 gr) Bonduelle (Bio) Mais, uitgelekt
snufjesuiker
zout
sap van ½ limoen
optioneel te serveren met: plantaardige haver fraîche, blokjes avocado en verse koriander
Voor de bloemkoolrijst:
bakolijfolie
400grBonduelle Bloemkoolrijst,uit de diepvries
handje verse koriander,fijngehakt
rasp van 1 limoen
zout
Instructies
Meng alle specerijen voor de chili specerijen in een kommetje en roer goed door. Je hebt er straks 1 - 2 theelepels van nodig en de rest kun je (heel lang) bewaren in een goed afsluitbaar potje voor een volgende keer.
Hak de rode ui, knoflook en rode peper grof en maal fijn in een hakmolentje. Of hak het fijn met een scherp koksmes.
Verhit een hapjes- of braadpan en fruit het ui-mengsel een paar minuten in 2 eetlepels bakolijfolie. Voeg de gegrilde groenten toe samen met 2 theelepels (of 1 theelepel voor een milde chili) van de chili specerijen en roerbak een paar minuten op middelhoog vuur. Roer de tomatenpuree erdoor en roerbak nog 1 minuut.
Schenk de tomaten passata in de pan en roer de kidneybonen, linzen en mais erdoor samen met een snufje suiker en zout naar smaak. Laat dit 10 minuten op middelhoog vuur pruttelen terwijl je af en toe roert.
Verhit een tweede hapjes- of koekenpan en schenk 1 eetlepel bakolijfolie in de pan. Roerbak de bloemkoolrijst 7 minuten op middelhoog vuur. Voeg zout toe naar eigen wens. Roer op het laatst de fijngehakte koriander erdoor samen met de limoenrasp.
Knijp een halve limoen uit boven de chili en proef. Wil je nog extra op smaak brengen met limoensap of zout dan is dit het moment.
Serveer de chili met de bloemkoolrijst. Garneer eventueel met een lepeltje haver fraîche, blokjes avocado, wat extra koriander en partjes limoen als je die nog over hebt.
Notities
Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
Bereiding: 30 minuten.
Tip: Heb je kliekjes? De chili zelf kun je perfect invriezen of je geniet er de volgende dag van tijdens de lunch samen met nog wat bloemkoolrijst.