FormuleKip Frankrijk: Rode wijn wings met lavendel van Timothy
Voor de Grandprix van Frankrijk maakte Timothy kippenvleugels van de barbecue met een rode wijnmarinade en een vleugje lavendel. De knoflooksaus met zwarte knoflooksmaakt er heerlijk bij als dipsaus.
Gang Hapje
Keuken Barbecue
Trefwoord kip, lavendel, rode wijn
Voorbereidingstijd 20 minutenminuten
Bereidingstijd 1 uuruur
Marineren 8 uuruur
Totale tijd 9 uuruur20 minutenminuten
Porties 4personen
Equipment
barbecue met hitteschild
rooster
Ingrediënten
Voor de marinade:
75mlplantaardige olie, olijf- of zonnebloem
75mlrode wijnazijn
100mlZuid Franse rode wijn (zie notities)
1teentjeknoflook, geplet
3takjeslavendel, alleen de bloemetjes (zie notities)
1elzout
1elProvençaalse kruiden
1elgedroogde oregano
1kgkippenvleugels of kipborrelhapjes
Voor de lak:
40mlrode wijn, dezelfde als van de marinade
2takjeslavendel, alleen de bloemetjes fijngehakt
1elrietsuiker
2elvijgenrelish of vijgenchutney (zie notities)
snufje zout
Voor de dip:
4tenenzwarte knoflook, zie notities, gepureerd
5elFranse mayonaise, bijvoorbeeld van Ton
2elvolle yoghurt
2tlProvençaalse kruiden
sap van een halve citroen
snufjezout en peper
Instructies
Je hebt een grote schaal nodig waarin je de heerlijke marinade gaat maken. Schenk alle vloeibare ingrediënten erin en roer daarna de knoflook, lavendel, zout en kruiden erdoor.
Dompel de kip onder in de marinade. Deze moet vervolgens zo’n 8 uur afgedekt in de koelkast marineren, hussel de kip na 4 uur een keer om zodat alle zijdes goed kunnen intrekken.
De lak maak je ook gelijk. Meng alles in een kommetje en breng verder op smaak met zout. Zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Mocht je het lekker vinden is het ook mogelijk om een lekker dippie te maken van zwarte knoflook, oftewel zwarte knoflooksaus. Heel makkelijk te maken en een leuke aanvulling op dit recept. Tevens is deze saus goed te combineren met bijvoorbeeld Franse frieten ;-).
Het sausje is binnen enkele minuten gemaakt. Meng alle ingrediënten voor de dip in een klein kommetje en breng op smaak met een beetje zout en peper. Klaar is Tim!
Op de barbecue met de kip! Ik heb ervoor gekozen om de kippenvleugels eerst indirect te garen, 40 minuten lang op zo’n 150 graden. Voeg voor wat extra smaak een blokje kersen rookhout toe aan de kolen. Dit is echt het proberen waard! Om de 10 minuten kwast ik de kippetjes mooi af met de lak en ik draai ze ook af en toe om. Na 40 minuten of het behalen van de juiste kerntemperatuur (rond de 68 graden) mogen ze eraf.
Tijd om de bbq even flink op te stoken om direct af te grillen boven de kolen! Naar de 220 graden is absoluut niet gek. Gril ze een paar minuten om en om totdat ze lekker bruin en crispy zijn.
Presenteer de kip op een mooi bord met de dip en een paar takjes lavendel en drink er de overgebleven rode wijn bij.
Notities
Met dit recept maak je een hapje voor 4 personen voor tijdens de race.
Als je lavendel in de tuin hebt staan, pluk die dan voor dit recept. Als je een lavendelplantje ervoor koopt, zorg dan dat deze biologisch en dus onbespoten is.
Wij hebben deze zwarte knoflook gebruikt, maar bij grotere supermarkten, delicatessenwinkels of online kun je het ook vinden.
Dit is de vijgen relish die we hebben gebruikt, maar je kunt ook vijgenchutney gebruiken die je vaak in de buurt van de kaasafdeling van de supermarkt of bij een kaasboer vindt.
Marinade en dipsaus bereiding: 20 minuten
Marineren: minimaal 8 uur, maar een nachtje kan ook