Meng de blauwe bessen, blokjes mango, kristalsuiker, citroensap en vanillepasta (of vanillepeul) in een kookpan. Verhit op middelhoog vuur tot het gaat pruttelen. Laat 5 minuten zo pruttelen terwijl je geregeld roert en zet daarna het vuur lager.
Laat het mengsel nu 15 minuten op iets lager vuur pruttelen. Roer af en toe (pas op, kan gaan spetteren) en plet daarbij steeds wat blauwe bessen.
In de tussentijd kook je de glazen potjes even in een grote pan met kokend water. Zo zijn ze gesteriliseerd en dat is goed voor de houdbaarheid. Breng het water aan de kook en leg de potjes en deksels erin met een tang. Laat een paar minuten koken en haal alles er dan weer uit met de tang. Zorg dat er een schone theedoek op je aanrecht uitgespreid ligt en leg daar de potjes en dekseltjes op z’n kop op.
Na 15 minuten schep je een klein lepeltje van de jam op een schoteltje. Spreid dit iets uit en zet het schoteltje 2 minuten in de koelkast. Haal er daarna uit en duw er met je vinger tegenaan. Als de jam stevig genoeg is voor jouw wens is de jam klaar. Ik heb ‘m zelf nog 5 minuten laten doorkoken. Dus in totaal 25 minuten.
Zet het vuur uit en laat circa 10 minuten afkoelen.
Verdeel de jam over de twee jampotjes (vis de vanillepeul eruit als je die hebt gebruikt). Zorg ervoor dat je dat met schone lepels doet. Sluit de potjes stevig en zet ze op z’n kop op de theedoek. Laat de blauwe bessenjam zo afkoelen. Eenmaal afgekoeld kun je de potjes in de voorraadkast bewaren. Eenmaal geopend bewaar je de jam in de koelkast. Geniet ervan!