Deze heerlijk luchtige pancakes zijn geïnspireerd op de klassieke citroencake met maanzaad. En ja, in pancakevorm is het net zo’n succes!
Gang Ontbijt
Keuken Zoet
Trefwoord citroen, ei, maanzaad, melk
Bereidingstijd 25 minutenminuten
Totale tijd 25 minutenminuten
Porties 6pancakes
Ingrediënten
3eieren
2elkristalsuiker
2elmaanzaad + extra ter decoratie
rasp en sap van 1 citroen
125grzelfrijzend bakmeel
zout
175mlmelk
bakolijfolie en roomboter
60grpoedersuiker
Instructies
Splits de eieren, en vang de eiwitten op in een grote, vetvrije kom. Bewaar het eigeel in een andere kom.
Klop het eiwit helemaal stijf. Je moet er pieken van kunnen vormen en op zijn kop houden zonder dat het uit de kom valt.
Maak in de kom met het eigeel het pannenkoekenbeslag door de eidooiers met de kristalsuiker, het maanzaad en helft van de citroenrasp en -sap, het zelfrijzend bakmeel en een snuf zout te mengen. Schenk dan in delen de melk erbij, terwijl je klopt met een garde zodat het beslag klontvrij wordt. Is alle melk opgenomen? Spatel dan rustig de stijve eiwitten erdoor. Het moet goed mengen maar je wilt niet de lucht eruit slaan.
Verhit een koekenpan met wat bakolijfolie, veeg de overtollige olie uit de pan met keukenrol en bak de pancakes gaar in meerdere sessies tot het beslag op is. Ik heb een bakring gebruikt om ze mooi rond te krijgen. Als je de pancake hebt omgedraaid en er loopt wat beslag uit, schuif je dit zo met een spatel weer terug. Resultaat: bijna perfect ronde pancakes!
Maak intussen de citroenfrosting door de rest van het citroensap (circa 30 ml) met de poedersuiker te verwarmen. Roer door tot de suiker is opgenomen en laat daarna afkoelen.
Serveer de luchtige pancakes op een grote stapel en schenk hier de citroenfrosting overheen. Garneer met de rest van de citroenrasp en wat maanzaadjes.