FormuleKip Hongarije: Paprika kippenvleugels van Sander
Voor de Grandprix van Hongarije maakte Sander kippenvleugels van de barbecue met 4 soorten paprika(poeder)! Geïnspireerd op het Hongaarse kiprecept páprikas csirke en met een twist van Sander.
Gang Hapje
Keuken Barbecue
Trefwoord formulekip, kip, paprika
Voorbereidingstijd 20 minutenminuten
Bereidingstijd 45 minutenminuten
Marineren 4 uuruur
Totale tijd 5 uuruur5 minutenminuten
Porties 4personen
Equipment
keukenmachine/blender
grote kom (of grote ziplockzak)
kerntemperatuurmeter
kwastje
barbecue
Ingrediënten
1,5kilo kippenvleugels
6tenenknoflook
2puntpaprika’s
1grotesjalot
1tlzoet paprikapoeder
1tlgerookt paprikapoeder
5tlheet/pikant paprikapoeder
1tlzout
1tlpeper
1tlkomijnpoeder
1tluienpoeder
1tloregano
1citroen
olijfolie
300mlyoghurt
4elhoning
Instructies
Start met het maken van de marinade:
Was de puntpaprika’s en rooster ze op de bbq of in een grillpan totdat ze gegaard zijn/zwarte strepen bevatten.
Snijd de paprika’s open, verwijder de pitjes en snijd in grove stukken. Pel en snijd de grote sjalot in grove stukken. Pel de knoflooktenen en snijd ze in grove stukken.
Doe de stukken paprika, sjalot en knoflook in de blender, samen met een flinke scheut olijfolie en maal ze helemaal fijn.
Pak een grote kom of een ziplockzak (waar straks ook alle kip in past) en giet het paprikamengsel dat je net gemaakt hebt erin. Voeg daaraan alle kruiden van de ingrediëntenlijst toe, halveer de citroen en knijp 1 helft uit boven de marinade en roer alles goed door.
Let op: pak nu een klein bakje of pot en doe daar circa 3 flinke eetlepels van de marinade in. sluit het potje af en zet het in de koelkast (dit gaan we later gebruiken om de kippenvleugels mee af te lakken als ze op de barbecue liggen).
Voeg vervolgens ca 300 ml yoghurt toe aan de basismarinade en roer alles nogmaals goed door. Voeg de kippenvleugels toe aan de marinade, dek de kom af en zet in de koelkast. Laat de marinade minimaal 4 uur, maar liever een nachtje intrekken.
En dan op de dag van de race:
Steek de barbecue aan en verwarm deze tot circa 165 graden.
Haal de kip uit de marinade en dep de vleugels een beetje droog zodat ze niet meer ‘te nat’ zijn. Er mag zeker nog wel marinade op de kip blijven zitten, maar niet te veel, want dat verbrand straks op de barbecue.
Haal het kleine potje/bakje met de marinade uit de koelkast en voeg daar de honing aan toe. Roer het goed door totdat een gladde massa ontstaat.
Check dat je nog goed op schema zit, zodat je kip klaar is voordat de F1 race begint ;-). Vanaf nu heb je nog 30 - 35 minuten nodig.
Leg de kippenvleugels op het rooster, indirect boven het vuur. Draai ze een keer om en laat ze garen tot circa 68 graden. Duurt meestal 25 - 30 minuten.
Pak ondertussen wat lekkers te drinken.
Haal de kip van de bbq en stel hem zonodig in zodat je de kip nu boven direct vuur kunt afgrillen. Gril de kip nu kort af boven direct vuur (max 200 graden). Echt maar kort, ca 1 minuut per kant, let op dat ze niet verbranden! Als het te hard gaat vaker draaien.
Je hebt nu twee opties:
Smeer tijdens het afgrillen de kip in met de paprika-honing-marinade die je apart had gezet, met behulp van een kwastje. Aan beide zijden. Dit geeft een iets gekaramelliseerde smaak met een knapperig korstje .
Gril de kip af zonder de extra marinade, en smeer de marinade pas op de kip als ze klaar zijn en net van de bbq komen. Dit geeft de kip een meer intense paprikasmaak, voor het echte Hongarije-gevoel .
Leg de kip op een schaal of in een grote kom, en sprenkel er de sap van een halve citroen overheen. Lekker fris.
Klaar voor de race? Enjoy!
Pro-tip: Wil je het nog wat pittiger? Sprenkel dan nog wat druppels tabasco over de kip. Niks Hongaars aan, maar wel lekker :-)
Notities
Met dit recept maak je een hapje voor 4 personen voor tijdens de race.