Wil je zelf authentieke Griekse tzatziki maken? Ik heb een heerlijk recept voor je! Inclusief 3 manieren voor het uitlekken van de komkommer.
Gang Bijgerecht
Keuken Grieks
Trefwoord dille, knoflook, komkommer, yoghurt
Bereidingstijd 20 minutenminuten
Totale tijd 20 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
1komkommer
5elrode- of wittewijnazijn,ik gebruikte rode
zeezout
300grechte Griekse yoghurt
1 - 3teentjes knoflook,naar keuze, kies zelf hoe krachtig je ‘m wilt maken, fijngehakt
olijfolie extra vergine,liefst Griekse natuurlijk!
handje verse dille,fijngehakt (verwijder eerst dikke stelen)
zwarte peper
serveer erbij: Griekse pita's of ander brood
Instructies
Schil de komkommer en rasp ‘m daarna met een grove rasp. Meng de komkommer met 2 eetlepels azijn en 1 tl zout en schep het daarna over in een fijnmazige zeef die je in een kom hangt. Zet er iets zwaars op en laat 15 minuten uitlekken. Daarna kies je voor een van deze manieren om het resterende vocht eruit te krijgen.
Manier 1: Druk daarna vast een groot deel van het vocht eruit. Zet er weer iets zwaars op, dek de zeef af en zet voor een nachtje in de koelkast.
Manier 2: Pak een kaasdoek en vul deze met het komkommermengsel. Knoop de doek dicht en knijp zo veel mogelijk vocht eruit.
Manier 3: Duw met je handen of de achterkant van een soeplepel zo veel mogelijk vocht uit de komkommer terwijl dit nog in het vergiet ligt.
Meng ondertussen de Griekse yoghurt met de knoflook (aantal teentjes naar keuze), 2 eetlepels azijn en 3 eetlepels olijfolie in een bak of kom. Sluit of dek deze af en zet in de koelkast terwijl de komkommer aan het uitlekken is. Dit kan ook een nacht, dan krijgt de yoghurt een heerlijk intense smaak door de knoflook.
Schep de uitgelekte komkommer daarna door het yoghurtmengsel.
Roer als laatste de fijngehakte dille door en breng naar wens verder op smaak met peper en zout.
Serveer de tzatziki in een mooi bakje en schenk er nog wat druppeltjes olijfolie op. Serveer met de Griekse pita's of ander brood.
Notities
Met dit recept maak je 1 flink bakje als bijgerecht voor 4 personen.
Bereiding: 20 minuten + wachten met uitlekken.
Tip: De tzatziki kun je zeker 2 dagen bewaren, in een afgedekt bakje in de koelkast.