De authentieke Spaanse paella kun je ook heel goed bereiden op de barbecue. Ik heb een heerlijk recept voor jullie, met dank aan The Holy Kauw Company.
150grzwaardvis of andere stevige witvis,in blokjes
3takjesrozemarijn
olijfolie
zout
zwarte peper
1citroen,in partjes
Instructies
Steek de barbecue aan en verhit deze tot een temperatuur van 180 graden. Zet het rooster hoog en zet hier een hittebestendige koekenpan op (bijvoorbeeld deze Black Steel koekenpan). Verhit de pan, schenk er een scheutje bakolijfolie in en bak de gamba’s erin. Voeg halverwege een 1/2 teen knoflook en 1 eetlepel uisnippers toe en bak even mee. Blus af met 100 ml witte wijn, voeg ½ eetlepel peterselie toe en laat de alcohol verdampen. Voeg ook een scheutje water toe. Haal de koekenpan van de barbecue en haal de gamba’s eruit, zet die afgedekt apart. Giet de bouillon door een zeef en bewaar.
Herhaal dit proces met de mosselen en voeg de bouillons van beide samen.
Zet de paellapan op het rooster en verhoog de temperatuur naar 200 graden. Laat de pan goed heet worden en doe er flink olijfolie in. Bak de kip aan beide kanten goudbruin en voeg de chorizo toe.
Als de chorizo is aangebakken schuif je de ingrediënten naar de buitenkant van de pan, zodat er in het midden ruimte ontstaat, en verlaag je de temperatuur naar 180 graden. Fruit hier de rest van de ui, knoflook en boontjes aan. Voeg paprikapoeder en sofrito toe en bak even mee. Verdeel daarna alle ingrediënten over de pan.
Blus het geheel af met de visbouillon en vul de rest van de pan af met water. De kip moet voor ¾ onder staan. Laat circa 30 minuten zachtjes koken in een afgesloten barbecue of dek de paellapan af als je geen deksel op de barbecue hebt. Draai de kip tussentijds af en toe om.
Vul de ingekookte bouillon nogmaals aan met water tot aan de nagels van de handvatten. Voeg daarna de paellakruiden en saffraan toe. Proef en breng naar wens verder op smaak met zout en peper.
Verdeel de rijst gelijkmatig over de pan en doe de deksel 5 minuten dicht. Voeg de zwaardvis toe aan de bouillon en leg de rozemarijn op de paella. Sluit daarna weer het deksel en gaar de rijst tot al het vocht is opgenomen. Voeg water toe als dat nodig is. Dit duurt wel even, houd rekening met zo’n 20 - 30 minuten.
Haal 10 minuten voor tijd (proef om te bepalen hoe ver de rijst is) de rozemarijn weg en plaats de mosselen en gamba’s op de paella zodat ze meewarmen.
Laat de paella als hij gaar is nog 15 minuten onder een theedoek rusten. Garneer met platte peterselie en partjes citroen.
Notities
Dit is een hoofdgerecht voor 6 personen.
Bereiding: circa 1,5 uur.
Tip: Deze paella kun je natuurlijk ook gewoon in je keuken maken. Volg daarvoor dezelfde stappen, maar dan op je fornuis of kookplaat. Een grote, brede (paella)pan heb je er wel voor nodig.