Een top gerecht van de barbecue is deze kip hawaï. Eerst de ingrediënten grillen en daarna gaat alles samen in een pan op de barbecue voor nog meer smaak.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Barbecue
Trefwoord ananas, barbecuesaus, jalapeno, kip
Voorbereidingstijd 1 uuruur
Bereidingstijd 35 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur35 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
4kippendijen,kan met of zonder vel
2el(+ 4 el) Maple Chipotle Grille Sauce,deze en die is echt fantastisch, maar je kunt ook gerust voor je eigen favoriete barbecuesaus kiezen
1blikje(220 gr) ananasschijven op sap
1groene jalapeño peper
bakolijfolie of koolzaadolie
1sjalot,in dunne halve ringen
1lente-ui,in dunne ringetjes
1tlgeroosterd sesamzaad
serveer erbij: stokbrood en een frisse, groene salade aangemaakt met azijn. Of witte rijst met gestoomde of geroosterde broccoli.
Instructies
Meng de kippendijen goed met 2 eetlepels van de Maple Chipotle Grille Sauce in een bakje. Sluit af en zet minimaal 1 uur in de koelkast om te marineren.
Haal de schijven ananas voorzichtig uit het blikje en leg op een bord met keukenpapier. Schenk het sap over in een bakje en meng dit met 4 eetlepels van de Maple Chipotle Grille Sauce. Zet apart.
Steek de barbecue aan en breng ‘m naar een temperatuur van 200 graden (direct). Verhit een (gietijzeren) rooster mee.
Leg de kippendijen op het hete rooster en grill ze rondom bruin. Leg de ananasschijven (dep ze nog even extra droog) rondom en leg de jalapeño peper (in z’n geheel) in het midden. Die mag lekker garen en bruin worden.
De ananasschijven hoeven er maar kort op, zo’n 2 minuten per kant tot ze mooie grillstrepen hebben. Haal ze daarna weer van het rooster. De kippendijen hebben iets langer nodig, zo’n 4 minuten per kant. Over de garing hoef je je geen zorgen te maken, want dat komt later goed. De jalapeño peper haal je eraf als deze zacht is en rondom bruin is geworden. Snijd deze daarna in ringetjes.
Breng de temperatuur terug naar 160 graden en zet tegelijkertijd de Black Steel pan op je rooster om te verhitten. Pas op: de steel wordt heet dus gebruik een goede barbecuehandschoen.
Schenk, voorzichtig want je werkt met open vuur, een scheutje olie in de pan. Fruit hierin de sjalot tot deze glazig ziet.
Schenk het mengsel van het ananassap met de grille sauce in de pan en verwarm tot het licht begint te pruttelen. Leg de kippendijen in de pan en leg over iedere kippendij een schijf ananas. Voeg de ringetjes jalapeño toe aan de saus.
Tip: Met een hele jalapeño in de pan wordt de saus, naar verwachting, goed pittig. Kun je daar niet zo goed tegen, doe dan de helft of maar een paar stukjes en serveer de rest van de jalapeño er los bij in een bakje. Eten er kinderen mee? Serveer de jalapeño dan helemaal apart, want voor hen wordt het echt te pittig.
Doe de barbecue dicht of dek de pan af met een stuk aluminiumfolie. Laat 15 minuten pruttelen tot de kip helemaal gaar en mals is en de saus gaat karamelliseren aan de randen.
Strooi de ringetjes lente-ui en het geroosterde sesamzaad over het gerecht en zet de pan in het geheel op de tuintafel. Wel op een onderzetter, want de pan is gloeiend heet.
Tip: De pan is lekker aangebakken na dit Kip Hawaï avontuur, maar dat is dus goed! Daar wordt de Black Steel pan alleen maar beter van. Ik schraap de pan even uit met een kunststof spatel, laat ‘m even kort weken in water en schrob ‘m daarna schoon met water en een afwasborstel. Daarna goed afdrogen en je pan kan de kast weer in.
Notities
Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
Marineren (in die tijd steek je ook de barbecue aan): minimaal 1 uur + Bereiding: 35 minuten.