Ik maakte Jord's waanzinnige Beerbecued braised beef buns uit zijn nieuwe boek Burgers & BBQ Bites. Hier vind je het recept en mijn review.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Barbecue
Trefwoord bier, Brood, rundvlees, shortribs
Voorbereidingstijd 10 minutenminuten
Bereidingstijd 4 uuruur30 minutenminuten
Totale tijd 4 uuruur40 minutenminuten
Porties 4burgers
Equipment
barbecue met deksel voor indirect grillen
5 rookhoutchuncks van circa 5x5 cm, liefst mesquite, hickory of eiken, ik had alleen hickory rookhuitsnippers in huis, werkte ook prima
ovenschaal, die groot genoeg is voor je ribs
aluminiumfolie
skillet of koekenpan
Ingrediënten
1kgbeefribs,ik heb deze shortribs gebruikt, op kamertemperatuur
zout
gemalen zwarte peper
1witte ui,fijngehakt
1eltijmblaadjes
2tenenknoflook,fijngehakt
1blokje runderbouillon
250mlGuinness,of ander stout bier
3witte uien,in ringen
3elboter
4burgerbuns,liefst brioche
3elmosterd,ik gebruikte grove mosterd
6elcoleslaw,die ik heel simpel maakte van geraspte witte kool, wortel, appel-ciderazijn, mayonaise, zout en peper
Instructies
Steek je barbecue aan en bereid deze voor op indirect grillen. Verhit tot een temperatuur van 130 graden.
Kruid je beefribs/shortribs royaal met zout en gemalen peper.
Voeg 3 rookhoutchuncks toe aan de gloeiende kolen of voeg rookhoutsnippers toe. Rook de ribs 2 uur in de barbecue.
Meng in de tussentijd de fijngehakte ui, tijmblaadjes, knoflooktenen, het runderbouillonblokje en de Guinness in een ovenschaal. Het boek geeft aan dat je deze in de smoker moet opwarmen. Maar die heb ik niet dus na 1 uur en 3 kwartier heb ik de schaal circa 15 minuten op 180 graden opgewarmd in de oven.
Leg de ribben vervolgens in het warme vocht. Dek de schaal luchtdicht af met aluminiumfolie en zet de schaal in je barbecue. Laat nog 2 uur sudderen.
Haal daarna de schaal eruit en verwijder het aluminiumfolie. Trek het vlees van het bot in kleine draadjes. Vind je dat dat nog niet soepel genoeg gaat? Dan zet je de schaal (afgedekt) nog een minuut of 30 terug in de barbecue. Voeg al het vlees, in draadjes, toe aan het vocht in de ovenschaal.
Voeg nog 2 rookhoutchunks toe aan de kolen (of een paar handjes snippers) en zet de ovenschaal weer in de barbecue, onafgedekt. Laat het vlees en de saus nog circa 30 minuten inkoken en roken.
Bak in een skillet of koekenpan de uienringen met boter op laag vuur in 15 - 20 minuten tot ze goudbruin en gekaramelliseerd zijn. Schep over in een bakje en dek af met aluminiumfolie.
Snijd de burgerbuns open, smeer ze in met mosterd, beleg met coleslaw en daarop een royale hoeveelheid van de gegaarde ribs. Top af met de gekaramelliseerde uien en serveer de beef buns direct.