Een heerlijk licht en makkelijk gerecht om te maken is deze zalm met spinazie, zeekraal en een zelfgemaakte romige saffraansaus.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vis
Trefwoord saffraan, spinazie, zalm, zeekraal
Bereidingstijd 35 minutenminuten
Totale tijd 35 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
klontje boter
2sjalotten,gesnipperd
zout
100mldroge witte wijn,vervang door visbouillon voor alcoholvrij
250mlslagroom
1plukje(circa 0,05 gr) saffraandraadjes
zwarte peper
4zalmmoten,met huid van circa 80 - 100 gr per stuk, 15 minuten voor het bakken uit de koelkast gehaald
bakolijfolie
2teentjes knoflook,fijngehakt
400grwilde bladspinazie
100grzeekraal
3trostomaten,in kwarten
serveer er eventueel bij: bulgur of tagliatelle
Instructies
Schenk de wijn in de pan, zet het vuur hoger en laat bijna helemaal inkoken. Zet het vuur lager en roer de slagroom en saffraan erdoor. Laat op middelhoog vuur rustig pruttelen voor 8 - 10 minuten tot de gewenste sausdikte is bereikt. Breng naar wens verder op smaak met zout en peper. Houd de saus warm tot de zalm en spinazie zijn gebakken.
Dep in de tussentijd de zalmfilets droog en smeer ze licht in met bakolijfolie. Bestrooi ze met zout. Verhit een koekenpan met goede antiaanbaklaag op hoog vuur, draai daarna het vuur terug naar middelhoog. Schenk een scheutje bakolijfolie in de pan en leg de zalmfilets op de huidkant in de pan. En nu laat je ze liggen. Je raakt ze echt niet aan voor een minuut of 5. Zo kan de huid mooi bruin en krokant worden. Een beetje afhankelijk van de dikte, maar over het algemeen is 5 - 6 minuten genoeg. Meestal draai ik de zalm om als ik aan de zijkant zie dat deze tot de helft lichtroze is geworden. Daarna bak ik de zalm nog 1 minuut op de andere kant. Schep uit de pan op een bord of bakje met rooster, bestrooi met zwarte (of witte) peper en dek af met aluminiumfolie. Laat zo rusten tot de spinazie met zeekraal klaar is.
Verhit een grote hapjespan of wok en fruit de tweede gesnipperde sjalot en de teentjes knoflook in 2 eetlepels bakolijfolie. Voeg de spinazie en zeekraal toe en laat de spinazie slinken. Leg de tomaten ook in de pan, zodat ze licht kunnen garen. Bak kort door tot de spinazie en zeekraal net gaar zijn en zet het vuur uit. Breng op smaak met zout en peper.
Schep een deel van de spinazie en zeekraal op een bord en leg er wat partjes tomaat bij. Leg de zalmmoot bovenop en garneer het bord rondom met een deel van de saffraansaus.