In deze heerlijke shakshuka variatie combineerde ik de basis tomatensaus met wortel, curry madras specerijen en uiteraard gepocheerde eitjes.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vegetarisch
Trefwoord ei, sumak, tomaat, wortel
Bereidingstijd 30 minutenminuten
Totale tijd 30 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
2kleine of 1 flinke rode ui,gesnipperd
2elzonnebloemolie
500grwortel,in kleine blokjes
1elcurry madras specerijen
optioneel: chilipoeder als je van pit houdt
1eltomatenpuree
4trostomaten,in stukjes
350grtomatensaus/passata
1blikje(120 gr) uitlekgewicht bonen (naar keuze) (kikkererwten, linzen of kidneybonen), afgespoeld
snufjekristalsuiker
zwarte peper
zout
4eieren
optioneel: sumak,zie notities
handje verse koriander,grof gehakt
serveer erbij: bruin of volkoren stokbrood
Instructies
Sumak wordt gemaakt van een fruitig, zuur besje. Je kunt het tegenwoordig bij veel (grotere) supermarkten in het specerijenschap vinden. Ik strooi het over kruidige gerechten heen die een frisse, citroenachtige touch kunnen gebruiken. In plaats van citroen- of limoenrasp bijvoorbeeld. Ook erg lekker in combinatie met vis.
Verhit een hapjespan en fruit de ui een paar minuten in de zonnebloemolie.
Voeg de wortel toe met de curry madras specerijen en optioneel chilipoeder naar smaak, roerbak dit 5 minuten.
Tip: zorg ervoor dat de blokjes wortel echt klein zijn, anders moet je ze straks langer laten garen in de tomatensaus.
Roer de tomatenpuree erdoor en bak 1 minuut. Roer daarna de stukjes tomaat erdoor en bak nog 1 minuut.
Schenk de tomatensaus in de pan en roer de bonen en suiker door de saus. Zet het vuur iets lager en laat circa 10 minuten pruttelen tot de wortel net zacht is. Proef en breng op smaak met zwarte peper en zout naar smaak.
Maak met een lepel 4 kuiltjes in de saus. Breek daar voorzichtig de eieren in, zonder de dooier te breken. Zet de deksel op de pan en laat de eieren in circa 8 minuten garen, tot het eiwit niet meer doorzichtig is.
Garneer optioneel met sumak en de grof gehakte koriander. Serveer de shakshuka direct met het brood.
Notities
Dt is een hoofdgerecht/ontbijt/lunch voor 4 personen.
Bereiding: 30 minuten.
Sumak wordt gemaakt van een fruitig, zuur besje. Je kunt het tegenwoordig bij veel (grotere) supermarkten in het specerijenschap vinden. Ik strooi het over kruidige gerechten heen die een frisse, citroenachtige touch kunnen gebruiken. In plaats van citroen- of limoenrasp bijvoorbeeld. Ook erg lekker in combinatie met vis.