Kanelstang is mijn favoriete Deense gebak! Ik wilde deze heel graag zelf kunnen maken en na veel testen heb ik een top recept gevonden.
Gang Gebak
Keuken Deens
Trefwoord banketbakkersroom, hazelnoten, kaneel
Voorbereidingstijd 45 minutenminuten
Bereidingstijd 50 minutenminuten
Rijzen 30 minutenminuten
Totale tijd 2 uuruur5 minutenminuten
Porties 2kanelstang
Equipment
(stand)mixer
bakpapier
grote keukenschaar
Ingrediënten
Voor de banketbakkersroom:
2eieren
4elsuiker
2elmaïzena
300mlvolle melk
1vanillepeul,of 1 tl vanillepasta of -extract
Voor het deeg:
300mlvolle melk
50grverse bakkersgist of 20 gr instant gist,3 zakjes
3elsuiker
1tlzout
1tlkardemompoeder
2eieren
500grtarwebloem + extra om te bestuiven
Voor de vulling:
200grboter,op kamertemperatuur
200grdonkerbruine basterdsuiker
4elkaneel,bij voorkeur Ceylon kaneel
Voor de garnering:
1ei
100grhazelnoten,grof gehakt
50grpoedersuiker
Instructies
Klop voor de banketbakkersroom de eieren los met de suiker en maïzena in een sauspan. Klop daarna de koude melk erdoor. Schraap de vanillepeul leeg met een scherp mes en klop de vanille ook door het mengsel. Zet de pan op middelhoog vuur en blijf roeren met een garde terwijl het mengsel verwarmt. Het gaat dan vanzelf indikken. Laat niet koken, blijf goed roeren en zet het vuur lager als je het te snel vindt gaan. Ik heb het vuur uitgezet toen de banketbakkersroom zo dik was als custard/pudding. Schep het over in een schaal en laat afkoelen. Dek af met een vel vershoudfolie en bewaar in de koelkast tot gebruik.
Tip: Zie je nog klontjes in je room? Dat kan gebeuren, schep het dan even door een fijnmazige zeef heen.
Voor het deeg, verwarm de melk tot handwarm. Als je verse bakkersgist gebruikt (voor instant gist sla je deze stap over en ga je direct naar stap 3) dan verkruimel je deze boven de melk en roer je daarna erdoor tot het is opgelost. Laat 10 minuten staan.
Schenk de melk over in de kom van een (stand)mixer en klop de suiker, zout, kardemompoeder en eieren erdoor.
Als je instant gist gebruikt dan roer je deze nu door de bloem heen. Zet de (stand)mixer aan en kneed in 4 delen de bloem door het melkmengsel. Laat de machine draaien tot het deeg net niet meer aan de kom plakt. Dit kan zeker wel 8 minuten duren.
Tip: Je kunt het deeg natuurlijk ook met de hand kneden. Laat de melk dan in een grote kom zitten en kneed 2 delen van de bloem erdoor. Haal het deeg daarna uit de kom en kneed de overige bloem erdoor op je werkvlak. Blijf kneden tot het deeg niet meer aan je vingers plakt. Dit kan zeker wel 15 minuten duren. Vorm daarna een een soort van bal en leg deze weer in de kom.
Dek de kom af met een theedoek en laat 30 minuten rijzen op een warme plek.
Roer voor de vulling de boter, basterdsuiker en kaneel door elkaar met een spatel. Zet apart.
Leg vast twee grote vellen bakpapier klaar, liefst al op twee bakplaten (maar je kunt later ook een vel bakpier (met de kanelstang er reeds op) op een bakplaat schuiven.
Bestuif je werkvlak met bloem. Haal het deeg uit de kom en kneed kort door. Verdeel het daarna in twee gelijke delen.
Rol iedere bol deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 35 x 45 cm. Leg de twee deeglappen daarna op de vellen bakpapier.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Besmeer beide deeglappen gelijkmatig met de vulling van boter en suiker. Zorg dat de hele lap bedekt is. Verdeel daarna de banketbakkersroom er gelijkmatig over. Zorg wederom dat de hele lap bedekt is.
Rol daarna beide deeglappen in de lengte op tot een lange rol. Leg de sluiting onderop.
Nu komt het leukste klusje! Pak je keukenschaar erbij (zorg dat die goed is schoongemaakt) en knip je opgerolde deeg in stukken van ongeveer 2 cm breed (nu lijkt het bijna wel alsof je cinnamon rolls gaat maken). Leg de stukken daarna om en om een klein stukje naar rechts en een klein stukje naar links. Zo krijgt je kanelstang zijn herkenbare patroon. Herhaal dit voor je tweede kanelstang.
Tip: Ik heb er zelf geen making-of foto’s van gemaakt, maar hier op de blog van Nordic Food Living vind je ze wel. Handig voor als je nog wat meer toelichting wilt.
Klop het ei los en kwast daarmee beide kanelstangen in. Bestrooi ze daarna met de gehakte hazelnoten.
Zet een bakplaat met kanelstang in de oven en bak deze gaar en goudbruin in 20 - 25 minuten. Bak daarna gelijk ook de tweede kanelstang.
Laat de kanelstangen afkoelen op een rooster en maak in de tussentijd de icing. Doe de poedersuiker in een kommetje en voeg druppelsgewijs wat koud water toe. Roer steeds en stop op het moment dat je icing nog wel dikte heeft, maar ook net vloeibaar is.
Decoreer de kanelstang met de icing. Doe daarvoor wat op een lepel en beweeg deze snel heen en weer boven je baksel. Zo krijg je een mooi patroon.
De kanelstang die je gaat eten snijd je in 8 - 10 stukken en daarna kun je aanvallen! De tweede kanelstang snijd je natuurlijk ook in stukken, maar die vries je vervolgens in.