Voor deze pasta met bloemkool roosterde ik de bloemkool in de oven, smoorde ik de prei in boter en bracht de pasta op smaak met onder andere Belgische mayonaise en bieslook.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Pasta
Trefwoord bloemkool, mayonaise, prei
Bereidingstijd 45 minutenminuten
Totale tijd 45 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
1helebloemkool
2tlItaliaanse kruiden
zout
bakolijfolie
2preien
boter
1teentjeknoflook, fijngehakt
1tlgerookt paprikapoeder
300grpenne
100grhalfgedroogde of zongedroogde tomaten
10grbieslook, fijngehakt
2volle elBelgische mayonaise, ik gebruik altijd de mayonaise van Jean Bâton
zwarte peper
optioneel: Parmezaanse kaas
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
Snijd de bloemkool in roosjes. De stronk kun je ook in kleine stukjes snijden en mee roosteren. Of vries deze in voor als je nog eens soep of bouillon gaat maken.
Leg de bloemkool op het bakpapier en strooi de Italiaanse kruiden en een goede snuf zout erover samen met een scheut bakolijfolie. Meng alles door elkaar met je handen, verdeel gelijkmatig en zet de bakplaat voor 30 minuten in de oven. Schep halverwege een keer om.
Snijd de preien in dunne halve maantjes en spoel dit even af in een vergiet.
Verhit een grote hapjespan en smelt hier een goede klont boter in. Voeg de prei toe samen met de knoflook, gerookte paprikapoeder en een snuf zout. Laat op middellaag vuur smoren tot de prei helemaal zacht is en heerlijk gaat geuren.
Kook ondertussen de penne beetgaar in gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet daarna af, maar bewaar een kopje kookvocht.
Voeg de penne toe aan de gesmoorde prei samen met de geroosterde bloemkool, halfgedroogde tomaten en fijngehakte bieslook. Schep de mayonaise erbij en roer alles goed door elkaar. Voeg nog wat kookvocht van de penne toe voor een extra smeuïge saus. Proef en breng naar wens verder op smaak met gemalen zwarte peper en eventueel extra zout.
Serveer in diepe borden en rasp er eventueel nog wat Parmezaanse kaas over.
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
Liever volledig plantaardig? Gebruik dan vegan boter en mayonaise (Jean Bâton heeft ook een fantastische vegan mayo) en laat de Parmezaanse kaas achterwege.