Voor de GP van Singapore maakte Tinus een variatie op de bekende Chili Crab, maar dan nu met barbecue kip en een zalige zelfgemaakte marinade.
Gang Hapje
Keuken Barbecue
Trefwoord formulekip, kip, rode peper
Voorbereidingstijd 45 minutenminuten
Bereidingstijd 1 uuruur15 minutenminuten
Marineren 4 uuruur
Totale tijd 6 uuruur
Porties 8personen
Equipment
keukenmachine
Ingrediënten
2kgkipborrelhapjes
1limoen
zout
6rode Spaanse pepers
2trostomaten
15grknoflooktenen
100grsjalotten
1blok (25 gr)trassie, (ik gebruik Flower Brand, te koop bij iedere toko en soms bij grotere supermarkten)
2elbruine basterdsuiker, (zelf gebruik ik palmsuiker maar als je dat niet hebt, is dit ook goed)
zwarte peper
plantaardige olie
100grtomatenpuree
2tlgemberpuree, (te koop bij iedere toko of supermarkt)
1elgele gefermenteerde bonenpasta, (te koop bij iedere toko, zie de notities voor meer info)
250mlsweet chilisaus
zwarte peper
1stengellente-ui, in dunne ringetjes
Instructies
Doe de kipborrelhapjes in een schaal en knijp hier een limoen over uit. Bestrooi de kip met zout (ongeveer 1 theelepel per kilo kip) en meng alles goed door elkaar. Zet de kip onafgedekt in de koelkast.
Pak de keukenmachine erbij en hak daarin de hele Spaanse pepers, trostomaten (lepel wel eerst de zaden en zaadlijsten eruit, anders wordt de pasta te nat), knoflook, sjalotten, trassi en bruine basterdsuiker met een snuf zout en peper helemaal fijn tot een mooi egaal papje.
Verhit een koeken- of hapjespan met een beetje olie. Bak hierin de tomatenpuree voor 3 minuten. Blijf goed roeren zodat alles echt goed kan ontzuren.
Voeg de pasta, die je net in de keukenmachine hebt gemaakt, samen met de gemberpuree en de gele bonenpasta toe aan de tomatenpuree. Bak dit geheel voor ongeveer 5 minuten verder door op middellaag vuur. Blijf goed roeren zodat niets kan verbranden anders wordt het bitter.
Voeg na 5 minuten 200 ml water toe en roer dit rustig door de saus heen. Als het vocht is opgenomen voeg je de sweet chilisaus toe. Roer ook dit goed door totdat alles in de saus is opgenomen. Haal de saus nu van het vuur en laat dit goed afkoelen.
Als de saus echt goed is afgekoeld, schep je ongeveer de helft over de kip. Meng de saus goed door de kip heen, ik doe dit zelf altijd met mijn handen. De rest van de saus zet je afgedekt in de koelkast. Zet de gemarineerde kip minimaal 4 uur, maar nog liever een nachtje in de koelkast zodat de saus lekker kan intrekken.
Steek vijf kwartier voordat de race begint de BBQ aan en zorg dat hij lekker op tempratuur komt. Houd 150 - 160 graden aan en zorg voor indirect vuur.
Als de BBQ op tempratuur is, leg je de kip erop om te garen op indirect vuur. De bovenkant lak je na een minuut of 10 een keer met de saus die over is. Na ongeveer 20 minuten draai je de kip om. Ook deze kant lak je na 10 minuten nog een keer met de saus die over is. Na nog een keer 20 minuten is de kip klaar. Wil je nog een krokant kortje? Gril ze dan nog even kort af op direct vuur (circa 180/190 graden).
Notities
Met dit recept maak je een hapje voor zeker 8 personen voor tijdens de race.
Voor de marinade is een bezoekje aan de toko wel aan te raden, alhoewel je bij grotere supermarkten ook vast wel een eind komt.
Het handigste is om de marinade al een dag eerder te maken zodat deze goed is afgekoeld en je de kip nog een nachtje kunt marineren.
De marinade is voldoende voor 3 kg en dan kun je er ook nog mee aflakken. Als je marinade over houdt, kun je die altijd invriezen.
Meer informatie over de gele bonenpasta vind je hier. Je kunt deze eventueel vervangen door een eetlepel lichte, witte miso.
Het maken van de marinade kost ongeveer 30 minuten + afkoelen. En met het barbecueën van de kip ben je ongeveer 1 uur bezig.