Zin in BBQ kip met een Japanse twist? Maak dan deze Chicken Suzuka met typisch Japanse smaken zoals gember, soja en wasabi.
Gang Hapje
Keuken Barbecue
Trefwoord formulekip, kip, sojasaus
Voorbereidingstijd 20 minutenminuten
Bereidingstijd 45 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur5 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
Voor de rub:
2elsesamzaadjes
2elzout
2elsuiker
1elknoflookpoeder
1elgemberpoeder (djahé)
1elpaprikapoeder
½elzwarte peper
½elchilivlokken
Voor de kip:
1 of 2 kgkippenvleugels of kipborrelhapjes (zie notities)
Voor de lak:
60mlsojasaus
30mlgembersiroop
stukjeverse gember (1 cm)
1tlwasabi (of naar smaak)
Ook nodig:
sesamzaadjes en ringetjes lente-ui voor de garnering
Instructies
Bak de sesamzaadjes een minuut of 6 op 170 graden op je barbecue zodat de smaken mooi loskomen. Je kunt ze ook even roosteren in een koekenpan op middellaag vuur. Hussel af en toe om en haal de pan van het vuur als ze goudbruin zijn. Laat daarna afkoelen.
Meng het sesamzaad met de rest van de dry-rub ingrediënten en hussel goed door elkaar.
Rub de chicken wings ruim in met je rub en dek af.
Prep je BBQ voor een indirecte garing en steek hem aan, mik op ongeveer 170 graden
Doe ondertussen de ingrediënten voor de lak in een pannetje en zet op het vuur. Laat +/- een kwartiertje inkoken. Geen exacte science hoor, maar we willen een beetje een sticky sauce.
Leg de wings op de BBQ en laat ze 30 minuten garen. Draai ze tussentijds om en kwast ze aan beide kanten lekker ruim in met de lak. Laat nog minimaal 5 minuten doorgaren zodat de gembersiroop een beetje kan karamelliseren. Als je kip een kerntemperatuur heeft van 76 graden heeft zijn ze gaar.
Gril de wings nog een paar minuten direct boven de kolen voor een extra krokant jasje. Extra handig als je bedenkt dat de race in Japan om 7 uur ’s ochtends is. Het kan dus handig zijn om stap 1 - 6 een dag eerder te doen. Zet vervolgens je wekker op 6 uur, steek de BBQ aan (lekker wakker worden voor de buren) en gril die wings nog even krokant!
Garneer met sesamzaadjes en ringetjes bosui. Race-time baby!
Notities
Met dit recept maak je een hapje voor 4 personen (met 1 kg kip) of 8 personen (met 2 kg kip) voor tijdens de race.
De rub is voldoende voor 2 kg kippenvleugels of kipborrelhapjes. Wat je overhoudt kun je een hele tijd bewaren in een potje.