Voor dit broodje halloumi maak je zelf een spread door verse jalapeño en sjalot te bakken in de pan. Afgeblust met ciderazijn en gemengd met Griekse yoghurt wordt het een heerlijke spread. Op het broodje gaan ook nog wat verse blaadjes spinazie en plakjes tomaat.
Gang Lunch
Keuken Vegetarisch
Trefwoord halloumi, jalapeno, sjalot
Bereidingstijd 20 minutenminuten
Totale tijd 20 minutenminuten
Porties 4broodjes
Ingrediënten
4afbakpistolets of andere lekkere harde broodjes
1groene jalapeño peper, fijngehakt
1sjalot, gesnipperd
bakolijfolie
zout
appelciderazijn
2elGriekse yoghurt
zwarte peper
gerookt zeezout of fleur de sel
1blok (225 gr)halloumi
handje verse bladspinazie
2smakelijke (tros)tomaten
1tlgedroogde oregano
Instructies
Bak de pistolets af volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit een koekenpan en fruit de fijngehakte jalapeño en sjalot 5 minuten in een scheutje bakolijfolie met een snufje zout. Blus af met een scheutje appelciderzijn en laat dit helemaal verdampen. Schep over in een bakje en laat volledig afkoelen.
Meng daarna in een hakmolentje met de Griekse yoghurt en maal helemaal fijn. Proef en voeg naar smaak nog wat zwarte peper en/of (gerookt) zeezout toe. Hou je van een grove structuur? Dan kun je het fijnmalen uiteraard overslaan.
Tip: wees voorzichtig met het toevoegen van zout, want halloumi is van zichzelf ook vrij zoutig.
Snijd het blok halloumi in 8 gelijke plakken en dep ze droog met keukenpapier.
Verhit dezelfde koekenpan weer en voeg nog wat bakolijfolie toe. Bak de plakken halloumi hierin om en om tot ze mooi goudbruin zien en houd daarna warm op een bord met aluminiumfolie.
Snijd de afgebakken pistolets open en besmeer de onderste helft licht met de jalapeño-sjalotspread. Leg daarop wat blaadjes spinazie en plakjes tomaat. Hierop komen 2 plakken van de gebakken halloumi en naar smaak nog wat lepeltjes van de spread. Strooi er als laatste nog wat gedroogde oregano over en daarna kun je lekker lunchen.
Tip: voor de echte jalapeño-fans kun je nog wat flinterdunne verse plakjes jalapeño toevoegen. Of de jalapeño plakjes uit pot van Santa Maria, die vind ik zelf ook altijd heel lekker.