Chicken wings waar je letterlijk je vingers bij aflikt, want ze zijn omringd door een sticky laagje saus. Daarnaast zijn ze (als je dat wilt) ook goed pittig. Smaakt lekker met een zelfgemaakte coleslaw erbij.
Gang Hapje
Keuken Barbecue
Trefwoord barbecuesaus, formulekip, kip
Voorbereidingstijd 4 uuruur
Bereidingstijd 45 minutenminuten
Totale tijd 4 uuruur45 minutenminuten
Porties 8personen
Equipment
BBQ met deksel
grote kom of pan om in te pekelen
grote kom of schaal om de saus met de kip te mengen
keukenmachine, rasp of scherp mes voor de coleslaw
Ingrediënten
Voor de pekel:
250mlongezoet grapefruitsap
100grkristalsuiker
75mlappelciderazijn
75grzout
4elgemalen zwarte peper
1tlcayennepeper
ca 500mlwater
Voor de kip:
2kgkippenvleugels of kipborrelhapjes
Voor de dry rub:
1/2potje (circa 50 gr)van je favoriete BBQ kipkruiden, ik gebruikte de Chicken Wing BBQ Seasoning van Sucklebusters.
Voor de saus:
1/3fles (circa 175 gr)van je favoriete Amerikaanse bbq sauce, ik gebruikte die van Sweet Baby Ray’s.
1/2flesje (circa 70 ml)van je favoriete hot sauce (maar minder mag ook), Ik gebruikte Frank’s Red Hot Wings Buffalo sauce.
Voor de coleslaw:
1/4 of 300 grrode kool
1/4 of 300 grwitte kool
3wortels
125grcrème fraîche
100grmayonaise
2tlmosterd
sap van kwart citroen
peper
zout
Instructies
Om in de stemming te komen zet je een lekker Texaans countrynummer op. En je cowboyhoed 😉.
Nadat je alle ingrediënten voor de pekel hebt klaargezet, pak je een grote pan of kom. Vul de pan met het grapefruitsap en de rest van de ingrediënten voor de pekel. Roer alles even goed door totdat suiker en zout zijn opgelost. Proef even of zoet/zout/zuur in balans zijn. Voeg naar smaak nog wat toe als je iets mist.
Voeg de kip toe aan de pekel en zorg de vleugels helemaal bedekt zijn door de pekel.
Zet de pan of kom nu 2 - 4 uur in de koelkast om de pekel in te laten trekken.
Ondertussen heb je mooi tijd om de coleslaw te maken. Snijd of rasp hiervoor de kool in grove reepjes en snijd de wortel julienne. Met de keukenmachine gaat dit heel snel.
Meng de crème fraîche, mayonaise, mosterd en citroensap door elkaar en meng dit met de kool en wortel. Breng op smaak met peper en zout. Zet tenminste een half uur in de koeling voordat je het serveert, zodat de smaken goed in de ingrediënten kunnen trekken. Je kunt dit heel goed bewaren en prima een paar uur vooraf maken.
Variatietip: Voeg vlak voor serveren wat grof gehakte peterselie toe en gewelde rozijnen.
Haal de pan uit de koelkast en haal de kip uit de pekel. Dep de kippenvleugels even goed droog. Ik doe dat voor het gemak op een ovenplaat gevuld met keukenpapier.
Bestrooi de kippenvleugels aan beide zijden met de kipkruiden. Wrijf de kruiden goed in. Of zoals de Amerikanen zeggen: Rub that chicken!
Verwarm je barbecue tot circa 165 graden. Leg de kippenvleugels op het rooster, indirect boven het vuur. Draai de vleugeltjes regelmatig om totdat ze doorgegaard zijn tot ca 65 - 70 graden. Duurt meestal ca 25 - 30 minuten.
Mix ondertussen in een grote kom de bbq sauce en de hotsauce. Afhankelijk van hoe pittig je de kippetjes wilt hebben, pas je de verhouding aan. Ik gebruikte ca 1/3 fles bbq-sauce en ½ flesje hot-sauce. Proef de sausmix even en zet hem apart tot de kip klaar is.
Haal de kip van de bbq en stel hem zo in zodat je de kip nu boven direct vuur kunt afgrillen. Gril de kip nu kort af boven direct vuur (max 200 graden). Echt maar kort, ca 1,5 - 2 minuten per kant, let op dat ze niet verbranden! Als het te hard gaat vaker draaien.
Als de kip klaar is, dan doe je die in de grote kom waar je net gemaakte sausmix in zit. Die sausmix is dus koud, maar door het toevoegen van de kip warmt die vanzelf op. Hussel dan alle kip in de kom totdat alle kip volledig bedekt is met een laagje saus
Ready? Leg een stapel servetten klaar. Die zal je zeker nodig hebben, want dit zijn fingerlickin’ hot & sticky chicken wings!
Notities
Met dit recept maak je een hapje voor 6 - 8 personen voor tijdens de race