Voor deze pulled beef burrito's maak je eerst je Tex-Mex style pulled beef. En samen met rijst, zwarte bonen, cherrytomaten, koriander en jalapeño's rol je de burrito's op.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Tex Mex
Trefwoord rijst, tortilla, vlees
Voorbereidingstijd 35 minutenminuten
Bereidingstijd 3 uuruur5 minutenminuten
Vullen burrito's 30 minutenminuten
Totale tijd 4 uuruur10 minutenminuten
Porties 6stuks
Ingrediënten
Voor de pulled beef:
750grrunderriblappen
1zakjeSanta Maria Burrito Seasoning Mix
bakolijfolie
2uien, gesnipperd
10grboter
4teentjesknoflook, fijngehakt
1eltomatenpuree
1tlpimentpoeder
1sinaasappel, uitgeperst
1blik (400 gr)gepelde tomaten
250mlwater
1elappelciderazijn
1rundvlees bouillonblokje
Voor de burrito's:
250grgekookte witte rijst, is 100 gr ongekookte rijst
150grzwarte bonen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
100grcherrytomaten, in kwarten
5grverse koriander, fijngehakt (of vervang door platte peterselie)
50grgeraspte cheddar, optioneel
1potjeSanta Maria Jalapeño's, optioneel, voor de liefhebbers
1verpakking (6 stuks)Santa Maria Tortilla Wraps Large
Instructies
Snijd het vlees in grove stukken en meng deze in een kom met de helft van de burrito specerijen en een scheutje bakolijfolie. Laat dit 30 minuten afgedekt staan.
Verhit een braadpan en schenk er een scheut bakolijfolie in. Braad de stukken vlees om middelhoog vuur in delen om en om aan tot ze een bruin korstje krijgen. Zorg dat het vlees de ruimte heeft, want dan bakt het goed aan. Als je te veel vlees tegelijk bakt, gaat het stoven in plaats van aanbraden. Schep daarna uit de pan.
Zet het vuur wat lager en fruit de uien 10 minuten aan met nog 1 eetlepel van de burrito specerijen en de boter. Roer geregeld en zet het vuur lager als de uien te snel bruinen. Roer de laatste minuut de knoflook, tomatenpuree en pimentpoeder erdoor en bak mee.
Blus af met het sinaasappelsap en schraap de bakresten van de bodem los. Schenk de gepelde tomaten, water en appelciderazijn in de pan en verwarm. Verkruimel het rundvleesblokje erboven en roer door.
Schep het vlees terug in de pan en roer door. Zorg dat het vlees helemaal onder het vocht staat. Draai het vuur lager tot het heel zachtjes pruttelt en laat het vlees circa 3 uur stoven, met de deksel iets schuin op de pan, tot het helemaal uit elkaar valt. Proef halverwege de saus goed en voeg eventueel nog wat burrito specerijen toe naar smaak.
Schep het vlees uit de pan en laat iets afkoelen. Zet het vuur hoger en laat de saus lekker inkoken (zonder deksel) tot een mooie, dikke saus. Trek ondertussen het vlees in sliertjes. Als de saus naar wens is, roer je het vlees erdoor en verwarm je het nog circa 10 minuten op laag vuur.
Voor het vullen van de burrito's zet je bakjes klaar met alle ingrediënten. Dus de pulled beef, gekookte rijst, zwarte bonen, cherrytomaten, koriander en optionele cheddar en jalapeño's voor de liefhebbers.
Leg een tortilla wrap op je werkvlak en schep aan de onderkant wat witte rijst en daarop wat pulled beef en de overige ingrediënten naar smaak. Vouw daarna de tortilla wrap links en rechts over de vulling en rol daarna van onder naar boven op. Dit is je hele burrito en als je ‘m doormidden snijdt heb je een halve burrito. Zie ook de foto’s hierboven.
Als je ze rechtop in een ovenschaal zet, kun je ze nog even kort opwarmen in de oven op 120 graden. Je kunt ze dus ook perfect eerder op de dag vast maken en afgedekt bewaren in de koelkast. Of pak ze per stuk in aluminiumfolie en neem er zo eentje mee voor onderweg.
Notities
Met dit recept maak je 6 hele/12 gehalveerde burrito's.
Hou je pulled beef over? Dat kun je perfect invriezen. Zie voor leftover tips de inleiding van dit artikel.