CHECKo This Chicken! Voor de Grandprix van Mexico maakten we chicken wings die gemarineerd zijn met chipotle pepers in adobo saus. Nog even grillen op de barbecue en daarna serveren met een heerlijke saus en jalapeño pepers.
Gang Hapje
Keuken Barbecue
Trefwoord chipotle, formulekip, kip
Voorbereidingstijd 4 uuruur
Bereidingstijd 1 uuruur
Totale tijd 5 uuruur
Porties 4personen
Ingrediënten
Voor de marinade:
2uien, gesnipperd
10teentjesknoflook, fijngehakt
2el (circa 50 gr)50 gr chipotle peper in adobo saus (maar meer mag altijd), zie notities voor meer info
6stengelsverse koriander + extra voor garnering
1elchilipoeder, maar meer of minder mag altijd
2tlzout
zwarte peper
½limoen
olijfolie
Voor de kip:
1kgkipborrelhapjes of -vleugels
Extra voor de saus:
1blik ( à 400 gr)gepelde tomaten of tomatenblokjes
½limoen
Voor de garnering:
1potSanta Maria jalapeño pepers
verse korianderblaadjes
plakjeslimoen
Instructies
Meng de uien, knoflook, chipotle pepers met saus, koriander, chilipoeder, zout en een snuf zwarte peper voor de marinade/saus in een keukenmachine of hakmolentje en maal tot een grove pasta. Knijp hier een halve limoen boven uit en schenk een scheutje olijfolie erbij tot het een smeuïge marinade wordt.
Meng iets minder dan de helft van de marinade met de kip in een schaal en voeg nog een extra scheut olijfolie toe die je mengt met alle ingrediënten. Masseer lekker in, dek af en laat 4 - 8 uur marineren in de koelkast.
De andere helft van de marinade meng je in een sauspan met het blik gepelde tomaten en het sap van een halve limoen. Breng aan de kook en draai het vuur naar middellaag, laat circa 15 minuten pruttelen tot een homogene saus.
Als de kip lekker is gemarineerd is het tijd om te barbecueën. Steek de barbecue aan en bereid voor om indirect te verwarmen. Bij een keteltemperatuur van 165 graden leg je de kipborrelhapjes op het rooster om indirect te garen. Halverwege draai je ze om en daarnaast kwast je ze nog een paar keer in met een kwart van de saus die je hebt gemaakt (let op: wel even overschenken in een apart bakje om besmetting met rauwe kip tegen te gaan). Na circa 20 - 30 minuten of bij een kerntemperatuur van 68 graden zijn ze klaar.
Bereid je barbecue daarna voor op direct grillen, stook op tot een temperatuur van 190/200 graden. Leg de kipborrelhapjes eerst met het vel naar beneden op het rooster, kwast ze voor een laatste keer in met de saus, gril krokant en draai ze daarna om en gril ze aan de andere kant ook nog krokant af.
Tip voor nog meer smaak: Meng de afgegrilde kipborrelhapjes in een pannetje met nog wat extra saus en verwarm dit kort.
Leg de kipborrelhapjes op een schaal, garneer met plakjes jalapeño peper, grof gehakte koriander en partjes limoen en serveer. Zet er optioneel ook nog een bakje van de saus bij om de wings in te dippen.
Notities
Met dit recept maak je een hapje voor 4 personen voor tijdens de race.
Voor de chipotle pepers in adobo saus hebben we het blikje van La Morena gebruikt.