Voor de Grandprix vanBrazilië maakte Tim een FormuleKip recept geïnspireerd op een Braziliaanseklassieker: de Caipirinha! Kruidige BBQ kip met een saus Cachaça en limoen.
Gang Hapje
Keuken Barbecue
Trefwoord formulekip, kip, limoen
Voorbereidingstijd 4 uuruur
Bereidingstijd 1 uuruur
Totale tijd 5 uuruur
Porties 6personen
Ingrediënten
Voor de kip:
2kgkipborrelhapjes of -vleugels
50grPortugese specerijenmix (zie foto in de notities)
Of maak zelf je rub:
15grpaprikapoeder
10gruienpoeder
5grknoflookpoeder
1elgedroogde oregano
2tlzout
1tlgemberpoeder
1tlkardemompoeder
1tlpiri-piri peper of chilipoeder, minder naar smaak kan ook
Voor de saus:
400mlCachaça (zie notities)
6elrietsuiker
1limoen, geraspt
1stengelcitroengras, gekneusd
1rode peper, in ringetjes (zonder zaadjes voor minder pit)
Voor de garnering:
1limoen, in schijfjes (tip van mijn tante: de limoen die je hebt geraspt kun je hiervoor gebruiken)
Instructies
Als je zelf je rub maakt, doe dit dan eerst. Hou in beide gevallen ongeveer een halve eetlepel achter die je straks voor de saus gaat gebruiken.
Meng de kip in een schaal met de specerijenmix. Zorg dat de kip helemaal bedekt is. Dek de schaal af en zet minimaal 4 uur in de koelkast om te marineren. Maar een nachtje kan ook.
Maak ondertussen de saus door alle ingrediënten in een pannetje te mengen samen met de rub die je had bewaard. Breng aan de kook en laat indikken tot ongeveer de helft. Schenk daarna door een fijnmazige zeef.
Als de kip lekker is gemarineerd is het tijd om te barbecueën. Steek de barbecue aan en bereid voor om indirect te verwarmen. Bij een keteltemperatuur van 165 graden leg je de kipborrelhapjes op het rooster om indirect te garen. Halverwege draai je ze om en daarnaast kwast je ze nog een paar keer in met een kwart van de saus die je hebt gemaakt (let op: wel even overschenken in een apart bakje om besmetting met rauwe kip tegen te gaan). Na circa 20 - 30 minuten of bij een kerntemperatuur van 68 graden zijn ze klaar.
Bereid je barbecue daarna voor op direct grillen, stook op tot een temperatuur van 190/200 graden. Leg de kipborrelhapjes eerst met het vel naar beneden op het rooster, gril krokant en draai ze daarna om en gril ze aan de andere kant ook nog krokant af. Haal alle kip daarna door de saus die je nog over hebt.
Leg de kipborrelhapjes op een schaal en garneer met schijfjes limoen die je over de kip kunt uitknijpen voor een frisse touch. En vergeet de Caipirinha’s niet!
Notities
Met dit recept maak je een hapje voor 6 - 8 personen voor tijdens de race. Dit is de foto van de specerijenmix die ik heb gebruikt, gevonden bij een Turkse winkel. Je kunt ook zelf je rub maken, zie daarvoor de ingrediënten.
Cachaça is een Braziliaanse rum, deze kun je gewoon bij de slijter kopen.