Met een bos bospeen maak je deze vrolijke wortelrisotto, een heerlijk recept uit het boek Vega zónder pakjes & zakjes van Karin Luiten. Het groene loof van de bospeen gooi je niet weg, daar maak je een zalige pesto van voor bovenop.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vegetarisch
Trefwoord pesto, rijst, wortel
Bereidingstijd 35 minutenminuten
Totale tijd 35 minutenminuten
Porties 4personen
Equipment
staafmixer of blender
Ingrediënten
Voor de risotto:
1lgroentebouillon
1bos bospeen (circa 600 gr wortel)
1grote ui
1knoflookteen
boter
300grrisottorijst (arborio of carnaroli)
200mldroge witte wijn of Noilly Prat (zie notities)
1sinaasappel
Parmezaanse kaas
zout & peper
Voor de loofpesto:
het groen van de bos bospeen
20grgepelde pistachenootjes
30grParmezaanse kaas
75 - 100mlolijfolie extra vergine
zout & peper
Instructies
Breng de groentebouillon aan de kook in een pan. Snijd ondertussen de wortels in plakjes, bewaar het loof voor de pesto. Kook de plakjes 5 minuten voor in de groentebouillon.
Schep de helft van de wortelplakjes met een schuimspaan uit de pan en hou apart. Pureer de rest van de bouillon-met-wortel met de staafmixer (of in de blender) tot ruim een liter oranje vocht. Hou goed warm.
Snipper de ui en knoflook. Verhit wat boter in een hapjes- of braadpan en fruit zachtjes voor 2 minuten.
Schep de rijst er 1 minuut door. Blus af met de wijn en laat even uitbruisen.
Giet in één keer bijna alle hete wortelbouillon erbij en laat alles op rustig vuur, zonder deksel, circa 15 minuten sudderen.
Verwijder ondertussen de taaie stelen van het wortelloof, voor de pesto wil je voornamelijk de zachte toefjes hebben. Maal die fijn, samen met de pistachenootjes, Parmezaan, zout en peper. Mix er zoveel olie door als nodig is voor een smeuïge pesto.
Roer nu stevig door de rijst en proef of die al gaar is. Zo niet, laat nog iets langer sudderen. Voeg als het te droog is nog wat extra wortelbouillon toe.
Schep op het laatst de wortelplakjes door de risotto en laat meewarmen. Rasp de schil van de sinaasappel boven de pan en roer erdoor. Proef en breng naar wens nog verder op smaak met zout en/of peper.
Serveer de risotto in diepe borden of kommen en scherp een flinke lepel van de pesto op. Plus wat gemalen zwarte peper en nog wat extra Parmezaanse kaas.
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
Noilly Prat is een kruidige vermout uit Zuid-Frankrijk die je naast drinken als aperitief ook bijzonder goed in je risotto kunt gebruiken. Maar witte wijn kan ook.
Variatietip: Voeg ook eens een flinke hand (diepvries)doperwten toe aan deze risotto.
Kliekje risotto? Kneed balletjes, haal die door geklopt ei en paneermeel en bak goudbruin in olie.