FormuleKip Abu Dhabi: BBQ kip shoarma van Shaiff & Miljo
Voor de Grandprix van Abu Dhabi maakten Shaiff & Miljo BBQ kip shawarwa van de barbecue met pita’s en flatbread. Met een aubergine dip, tabouleh salade en komkommersaus met dille en knoflook als bijgerechten.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Barbecue
Trefwoord aubergine, formulekip, kip
Voorbereidingstijd 1 uuruur
Bereidingstijd 45 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur45 minutenminuten
Porties 8personen
Equipment
aluminiumfolie
gietijzeren braadpan van circa 24 cm (iets kleiner of groter is ook prima)
Ingrediënten
Aubergine dip
6elolijfolie
4teentjesknoflook, fijngehakt
zeezout
3flinke aubergines (anders 4)
1elcrème fraîche
chili flakes
Tabouleh salade
200grbulgur
zeezout
3vleestomaten (of 4 trostomaten)
1rode ui
1komkommer
30grpeterselie, krul of plat
6takjesmunt, alleen de blaadjes
3teentjesknoflook
1citroen
olijfolie
zwarte peper
optioneel: granaatappelpitjes
Komkommersaus met knoflook en dille
1komkommer
zeezout
2teentjesknoflook
6takjesplatte peterselie
3takjesdille
2elcrème fraîche
2elmayonaise (bijvoorbeeld de Belgische mayonaise van Jean Bâton)
BBQ kip shawarma
2elkorianderzaadjes
1elkomijnzaadjes
1,5elgerookte paprikapoeder
1,5elkomijnpoeder
1elkurkuma
1elkaneelpoeder
0,5elchilipoeder
1/2elknoflookpoeder
1elpaprika poeder
1kgkippendijen (zonder bot en vel)
zeezout
1paprika
1rode ui, in dunne halve ringen
5teentjesknoflook
30grkrulpeterselie
plantaardige olie
16pita broodjes (uitgaande van 2 per persoon)
optioneel: Libanees platbrood (lekker bij de aubergine dip)
Instructies
Aubergine dip
Steek de barbecue aan en bereid deze voor directe bereiding op 160 graden met een rooster.
Meng de olijfolie met de fijngehakte knoflook in een kommetje, meng goed.
Snijd de aubergines in de lengte doormidden. En snijd daarna in de snijkant ‘ruitjes’ met een scherp mes. Zo komt de olie met knoflook ook goed in de kern. Strooi er een beetje zout over en smeer ze daarna in met wat olijfolie en knoflook
Pak de aubergines per helft in aluminiumfolie. Leg ze op de barbecue voor 30 - 45 minuten en controleer vanaf 30 minuten even of ze al gaar zijn. Pas als het vruchtvlees door en door zacht is, mogen ze eraf.
Schraap het vruchtvlees met een lepel uit de schillen en hak dit fijn met een scherp mes. Schep over in een bakje, meng met de crème fraîche en garneer naar smaak met chili flakes en zeezout/fleur de sel.
Tabouleh salade
Breng 400 ml water aan de kook met een snuf zout en strooi daar de bulgur in. Laat 10 - 12 minuten zachtjes koken, zonder deksel, tot de bulgur mooi zacht is geworden. Giet eventueel overtollig water af en schep over in een platte schaal om af te koelen en roer een beetje los met een vork.
Snijd ondertussen de vleestomaten in kleine blokjes, vergeet niet om het kroontje eruit te snijden. De rode ui snijd je in kleine blokjes. Halveer de komkommer en schraap de zaadlijsten eruit. Snijd daarna in blokjes. De peterselie hak je fijn en de blaadjes munt en knoflook ook. Rasp de schil van de citroen en pers daarna het sap uit. Meng dit alles in een grote kom en voeg een scheut olijfolie toe. Breng op smaak met zout en peper naar smaak.
Voeg als laatste de bulgur toe en meng alles goed door elkaar. Tip: Als je de bulgur lauw toevoegt, neemt het makkelijker smaak op. Proef en voeg optioneel nog wat olijfolie, zout of peper toe als je dit qua smaak nodig vindt.
Serveer de tabouleh zo of garneer met granaatappelpitjes.
Komkommersaus met knoflook en dille
Rasp de komkommer grof met een handrasp. Vang de geraspte komkommer in een zeef en strooi er wat zout over. Laat ongeveer een kwartiertje uitlekken en knijp daarna het vocht er goed uit met je handen. Je kunt het ook in een kaasdoek scheppen en daarna goed uitknijpen.
Hak de knoflook, blaadjes peterselie en blaadjes dille helemaal fijn en meng dit met de komkommerrasp in een kommetje. Roer de crème fraîche erdoor met 1 eetlepel mayonaise. Proef en bepaal of er nog extra mayonaise door moet. Voeg eventueel nog een snufje zwarte peper toe.
BBQ kip shawarma
Eerst ga je de specerijenmix bereiden. Rooster daarvoor de korianderzaadjes in een droge pan tot ze goed gaan geuren en vijzel daarna fijn. Meng met de overige specerijen in een kommetje.
Snijd de kippendijen in lange dunne stukjes over de breedte. Snijd de paprika ook in dunne reepjes. De knoflook en peterselie hak je helemaal fijn en dat bewaar je in een apart bakje.
Gebruik een gietijzeren pan die je op het rooster van de barbecue zet en verhit deze met een beetje olie, direct vuur op 180 graden.
Bak een deel van de kip in de pan aan en strooi er wat van de specerijenmix over (1 - 2 el afhankelijk van de hoeveelheid die de pan in gaat) en een goede snuf zout.
Voeg wat paprikareepjes toe en bak deze mee tot de kip gaar is.
Als laatste gaat er nog wat van de rode ui ringen en het knoflook-peterseliemengsel doorheen (0,5 - 1 el afhankelijk van de hoeveelheid die de pan in gaat). Schep daarna over in een bakje en dek af met aluminiumfolie.
De pitabroodjes warm je op het rooster van de barbecue. Heel kort, om en om, want anders verbranden ze zelf. Dit kun je ook doen met het platbrood, dat moet nog korter.
Vul de pitabroodjes met de shawarma. Serveer de komkommersaus erbij als topping voor op het broodje. Het platbrood is vooral heel lekker bij de aubergine dip.
De overgebleven uienringen en het knoflook-peterseliemengsel zet je ook op tafel voor de liefhebbers.
Notities
Met dit recept maak je een royale maaltijd voor 6 - 8 personen voor tijdens de race. Hebben jullie na 21 races eindelijk een complete maaltijd gekregen ;-).
Je hoeft natuurlijk niet alles te maken, maar het is wel lekker. Als je alleen de BBQ kip shawarma met de komkommersaus maakt, ben je al heel gelukkig. Maar met alles op je bordje wordt het wel een memorabele zondagmiddag.
Je kunt de aubergine dip, tabouleh, komkommersaus en specerijenmix allemaal voorbereiden. De BBQ kip shawarma bak je vlak voor de race.
Bereiding aubergine dip: 60 minuten
Tabouleh salade: 20 minuten (die kun je maken als de aubergine op de BBQ ligt)
Komkommersaus: 30 minuten (inclusief uitlekken, kun je ook maken in de tijd dat de aubergine op de BBQ ligt)