Voor deze romige pompoensoep rooster je de flespompoen eerst in de oven met ui, knoflook en specerijen. Daarna nog even pureren en je pompoensoep is klaar. Door een krachtige staafmixer krijg je een heerlijk romige structuur zonder toevoeging van room.
Gang Soep
Keuken Vegan
Trefwoord bamix, pistache, pompoen
Voorbereidingstijd 35 minutenminuten
Bereidingstijd 10 minutenminuten
Totale tijd 45 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
1bio flespompoen (bio, want dan kan de schil mee gepureerd worden)
200grwortel, grof gehakt
1flinke ui, of 2 kleine uien, grof gehakt
2teentjesknoflook, grof gehakt
bakolijfolie
zout
½tlkaneel
½tlkruidnagelpoeder (of vervang eens door piment)
½tlkurkuma
1groentebouillonblokje of 2 tl bouillonpoeder
zwarte peper
toppings: grof gehakte pistachenoten en druppeltjes pompoenpitolie
maar ook lekker met: geroosterde pompoenpitten en druppeltjes olijfolie extra vergine
of wat denk je van: knoflookcroutons, kunnen tegelijkertijd de oven in, en wat verse tijm
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
Was de pompoen, halveer ‘m en lepel de pitten eruit. Hak daarna in grove stukken en meng met de wortel, ui, knoflook, scheut bakolijfolie, snuf zout, kaneel, kruidnagel en kurkuma op het bakblik. Verdeel gelijkmatig en zet 30 minuten in de oven.
Tip: Vervang de kaneel en kruidnagel ook eens door 1 el kerrie en 2 tl paprikapoeder.
Schep alles van het bakblik in een soeppan en schenk er water bij tot net boven de groenten. Voeg het groentebouillonblokje toe en breng aan de kook.
Pak de bamix erbij, houd de pan iets schuin en plaats ‘m in de pan. Zet de bamix aan op de standaard stand (II) en binnen 1 minuut heb je een romige pompoensoep. Proef en breng verder op smaak met zwarte peper en eventueel extra zout naar smaak.
Serveer de romige pompoensoep in kommen en garneer met de pistachenoten, druppeltjes pompoenpitolie en nog wat gemalen zwarte peper. Of ga voor een van je andere favoriete toppings.
Notities
Met dit recept maak je een soep voor 4 personen. Als voorgerecht, lunch of gewoon om tussendoor op te warmen.
Zonder bamix kun je deze soep uiteraard ook maken. Maar als je een gewone staafmixer gebruikt, zou ik adviseren om de schil van de flespompoen wel te verwijderen. Die krijg je anders niet goed fijngemalen.