Deze zalm en croûte met krokante aardappeltjes en sperziebonen met feta is een geweldig kerstrecept voor iedereen met een koemelkeiwitallergie. Een gerecht wat ook nog eens peuterproof en makkelijk te maken is en alle tafelgenoten kunnen hier heerlijk van mee genieten.
Schil de aardappels, snijd ze in plakjes en kook ze 5 minuten voor in gezouten kokend water. Giet daarna af.
Dop de sperziebonen en meng ze met koud water in een pan.
Verhit een hapjespan en fruit de ui en knoflook een paar minuten op middellaag vuur in een scheutje bakolijfolie.
Voeg de spinazieblaadjes toe en laat slinken. Bak nog even verder tot je geen water meer in de pan ziet.
Roer daarna de plantaardige kruidenroomkaas erdoor tot het goed gemengd is. Proef en breng naar wens verder op smaak met zwarte peper en/of zout. Schep over in een bakje en laat iets afkoelen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden en bekleed een bakblik met bakpapier. Haal 8 velletjes bladerdeeg uit de vriezer en laat ontdooien op je aanrecht.
Haal de zalmfilets uit de verpakking en dep ze droog met keukenpapier. Bestrooi daarna met peper en zout.
Plaats 4 velletjes bladerdeeg voor je en strooi er een dun laagje paneermeel op, op het gedeelte waar de zalm komt te liggen.
Leg de zalmmoten op de bladerdeegvellen. Eventuele dunne zijkanten van de filets vouw je dubbel en stop je onder een dikker gedeelte. Zo zorg je ervoor dat de zalm overal ongeveer even dik is en dat helpt bij een gelijkwaardige garing.
Schep een royale hoeveelheid van je spinaziemengsel over de bovenkanten van de zalm, verdeel gelijkmatig. Verkruimel wat van de feta en strooi dit er nog overheen. Feta die je overhoudt ga je straks nog voor de sperziebonen gebruiken.
Pak de 4 andere vellen bladerdeeg erbij en leg deze over de zalmmoten heen. Je kunt het bladerdeeg eventueel ietsje uitrekken zodat het beter eroverheen valt. Maar pas op dat het niet scheurt. Vouw de randen van het onderste vel bladerdeeg over de randen van het bovenste vel heen en rol rondom goed dicht. Druk dit nog aan met de tanden van een vork.
Bestrijk de zalmpakketjes goed met het losgeklopte ei en strooi er eventueel wat wit en/of zwart sesamzaad over.
Bak de zalmpakketjes 25 - 30 minuten in de oven tot de bovenkant mooi goudbruin en krokant is. Ik heb zelf op het laatst nog even de grill aangezet voor een spectaculair ogende bovenkant.
Terwijl de oven z’n werk doet, ga je de aardappelplakjes bakken. Verhit een grote hapjespan of twee grote koekenpannen en schenk een royale scheut bakolijfolie in de pan. Schep de voorgekookte plakjes aardappel met een goede snuf zout in het vet, op middelhoog vuur, en laat ze daar even lekker in liggen tot die zijde krokant en bruin begint te worden. Schep ze nu om en bak ook de andere kant. Blijf daarna de aardappeltjes bakken tot de zalm uit de oven komt. Je kunt eventueel de temperatuur wat verlagen, maar blijf ze bakken zodat ze mooi krokant worden. Proef tussentijds en voeg optioneel nog extra zout toe.
Kook nu ook de sperziebonen in 8 minuten beetgaar. Giet daarna af en meng met een scheutje bakolijfolie in een kom. Garneer met de overgebleven feta en eventueel wat citroenrasp. Wat geroosterd amandelschaafsel smaakt hier ook heerlijk bij.
Serveer de zalm en croûte vanuit de oven met de gebakken aardappels en sperziebonen met feta.
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
Ik heb een aantal specifieke producten gebruikt die geen koemelk bevatten. De linkjes vind je in de ingrediëntenlijst.