Gerookte uiensoep met Gruyère crostini's en bieslook
Met een gietijzeren braadpan kun je deze gerookte uiensoep volledig op de barbecue maken en dat geeft zo’n heerlijke diepgang aan de smaak. De uiensoep wordt geserveerd met Gruyère crostini’s en fijngehakte, verse bieslook en tijm.
Gang Soep
Keuken Barbecue
Trefwoord kaas, sherry, ui
Bereidingstijd 1 uuruur45 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur45 minutenminuten
Porties 4personen
Equipment
handig: keukenmachine met slicer
grote gietijzeren braadpan die in de barbecue past
barbecue met rooster
blokje rookhout (bijvoorbeeld kersen, maple of berk)
handig: bindtouw
Ingrediënten
1kguien
100grboter
zout
150mlsherry fino
30mlappelciderazijn
400mlvleesfond
1lwater
1takje rozemarijn
6takjes tijm + 2 extra voor de garnering
2laurierblaadjes
zwarte peper
2afbakpistoletjes
olijfolie
1teentjeknoflook
100grgeraspte Gruyère
15sprietjesbieslook
Instructies
Pel de uien en snijd ze in dunne, halve ringen. Of gebruik de keukenmachine ervoor, zoals ik deed.
Steek ondertussen de barbecue aan en bereid ‘m voor op directe garing met een keteltemperatuur van 150 graden. Stop ook een blokje rookhout tussen de kolen.
Zet de braadpan op het rooster en verwarm mee, smelt daarna de boter erin. Voeg de uien toe samen met een royale snuf zout. Roer alles goed door en bak de uien zo’n 45 minuten tot ze gaan karameliseren, houd daarbij de barbecue gesloten (behalve als je roert). Let op dat ze fruiten en niet bruinen door een te hoge temperatuur. Laat anders de keteltemperatuur iets dalen.
Blus de uien (voorzichtig, want open vuur) af met de sherry fino en appelciderazijn en laat iets inkoken.
Schenk de fond en het water in de pan. Bind de takjes rozemarijn en tijm bij elkaar, bijvoorbeeld met bindtouw en leg in het vocht samen met de laurierblaadjes. Laat nog 30 minuten pruttelen in een gesloten barbecue, laat daarvoor de keteltemperatuur eventueel iets stijgen. Houd goed in de gaten, roer regelmatig en zorg dat er niet te veel vocht verdampt. Je kunt altijd nog wat extra water toevoegen. Proef tussentijds en voeg extra zout en peper toe als dit nodig is. Proef ook op het einde nog een keer goed. Vooral zwarte peper kan deze uiensoep goed gebruiken.
Halveer ondertussen de pistoletjes in de lengte en snijd ze in brede plakken. Besprenkel alle stukken met olijfolie en smeer in met een gehalveerd teentje knoflook. Leg de plakjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en beleg ze royaal met geraspte Gruyère. Zet de bakplaat circa 10 minuten in de oven op 180 graden.
Hak de bieslook fijn en meng met de blaadjes van de resterende takjes tijm.
Serveer de gerookte uiensoep in mooie kommetjes en garneer ieder kommetje met 2 stukjes van de Gruyère crostini’s, wat gemalen zwarte peper en strooi de gehakte kruiden er royaal over.
Notities
Met dit recept maak je een soep voor minimaal 4 personen.
Liever vegetarisch? Maak de soep dan met 1,5 liter water en 3 groenteobuillonblokjes.
Met de kliekjes kun je de volgende dag lunchen. Voeg bij het opwarmen nog wat bouillon toe, want de soep dikt in de koelkast in.