Voor deze romige orzo combineer je gekookte orzo met spruitjes en gebakken ui met worst. De saus wordt gemaakt met melk en geraspte cheddar en geeft een zalig romig resultaat. Als laatste gaat er een knapperige topping over van gebakken panko met tijm.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Winter
Trefwoord orzo, spruitjes, worst
Bereidingstijd 30 minutenminuten
Totale tijd 30 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
1kipbouillonblokje
275grorzo (bijvoorbeeld van Lassie)
500grspruitjes, schoongemaakt en gehalveerd (hou je circa 400 gr van over)
bakolijfolie
200grworst (chorizo of rundercervelaat), in blokjes
1flinke ui, gesnipperd
1teentjeknoflook, uitgeperst
50grpanko of wit broodkruim
1elverse tijmblaadjes (of 1 tl gedroogde)
200mlmelk
150grgeraspte cheddar
zwarte peper
Instructies
Breng een pan met ruim water aan de kook met het bouillonblokje. Kook hier de orzo 9 minuten in. Voeg na 4 minuten de spruitjes toe en kook mee. Giet daarna af in een vergiet.
Verhit een hapjespan en bak de worst en ui in een scheutje bakolijfolie voor circa 8 minuten op middellaag vuur.
Verhit ondertussen een koekenpan waarin je de knoflook 1 minuut fruit op laag vuur in een scheut bakolijfolie. Roer de panko erdoor en bak tot goudbruin. Roer op het laatst de tijm erdoor. Schep over in een bakje.
Schenk de melk bij de worst en ui en verwarm. Roer de cheddar erdoor tot deze gesmolten is. Breng nu niet meer aan de kook.
Roer als laatste de orzo met spruitjes erdoor en verwarm. Proef en breng naar wens verder op smaak met zwarte peper en optioneel zout (wat door de worst en kaas eigenlijk niet nodig is).
Serveer in diepe borden en garneer op het laatst met de tijm pangrattato.
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
Liever vega? Vervang het kipbouillonblokje voor groentebouillon, laat de worst eruit en voeg extra groenten toe of peulvruchten zoals linzen of kikkererwten.