Bagel met zalm, zoetzure venkel en roomkaas met gepofte knoflook
Zin in een luxe bagel met zalm? Maak dan eens deze bagel met wilde Alaska zalm, roomkaas met gepofte knoflook, zoetzure venkel, kappertjes, dille en zalm kaviaar.
Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een ovenschaal klaar.
Snijd het topje van de bol knoflook en leg deze op een veel aluminiumfolie. Besprenkel de bol met olijfolie en strooi er een snufje zeezout over. Pak de bol daarna helemaal in folie en zet het pakketje 45 minuten in de oven om te poffen. Haal ze er daarna uit, maak het pakketje op en laat de bol afkoelen.
Tip: Als ik knoflook pof, doe ik gelijk 5 bollen in de oven. Je kunt de knoflookpuree namelijk perfect invriezen en zo heb ik altijd een voorraadje van dit pure knoflookgoud in huis.
Halveer de venkel en snijd de helft daarna in flinterdunne plakjes met een scherp mes of de mandoline. Meng de flinterdunne plakjes in een bakje met een royale scheut van de rijstazijn en een snufje zout. Dek af en zet in de koelkast om te marineren.
Tip: Als je houdt van zoetzure venkel dan kun je ook de hele venkel gelijk verwerken. Het zoetzuur is zeker 5 dagen houdbaar in de koelkast en smaakt heerlijk in salades, op brood of in combinatie met een gebakken eitje.
Bak vlak voor serveren de bagels af volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Knijp de zachte teentjes knoflook uit de afgekoelde bol knoflook en prak met een vork tot een romige puree. Meng 2 volle theelepels met de roomkaas en roer ook dit mooi romig. Breng op smaak met een snufje zwarte peper. Geen zout gebruiken, want de wilde zalm is al smaakvol genoeg.
Snijd de afgebakken bagels open en besmeer de onderkant royaal met de roomkaas. Beleg deze met de gravad lachs en wat van de zoetzure plakjes venkel (dep deze eerst even droog met keukenpapier), kappertjes en wat sprietjes dille. Garneer optioneel met de wilde zalm kaviaar en serveer direct.
Notities
Met dit recept maak je een lunchgerecht voor 4 personen.
Ik gebruikte gravad lachs van wilde Alaska zalm, maar je kunt ook prima gerookte zalm gebruiken.
Benieuwd waar je wilde Alaska zalm kunt kopen? In bovenstaand artikel vertel ik er alles over.
Voorbereiding gepofte knoflook en venkel: 60 minuten