Char siu, maar dan van kip. Dit heerlijke Chinese gerecht maak je heel makkelijk met kippendijen of kipdrumsticks. Combineer het met witte rijst en gestoomde paksoi voor een complete maaltijd.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Chinees
Trefwoord kip, oestersaus, paksoi
Voorbereidingstijd 4 uuruur
Bereidingstijd 1 uuruur
Porties 4personen
Ingrediënten
2eldonkerbruine basterdsuiker
2elLee Kum Kee Premium Oestersaus
1elLee Kum Kee sojasaus + extra
1elShaoxing wijn (of vervang door droge sherry of rijstazijn)
1tlknoflookpoeder
1tlzout + extra
1/2tl5 spices poeder
1/2tlrode kleurstof poeder (kun je eruit laten, dan wordt de kip bruin)
1/4tlzwarte peper
4kippendijen met vel (of 4 kipkarbonades of 6 drumsticks)
1stronkpaksoi of 2 baby paksoi
1elsesamolie
1tlsesamzaad
Instructies
Meng de suiker, oestersaus, sojasaus, wijn, knoflookpoeder, zout, 5 spices, kleurstof en zwarte peper in een kom en meng goed door elkaar.
Snijd overtollig vet van de kippendijen (alleen het vel aan de bovenkant laten zitten) en meng met een handschoen aan goed door de marinade. Dek af en laat 4 - 8 uur marineren in de koelkast.
Leg de kip op een rek en bak 45 - 50 minuten in de oven op 190 graden. Laat de overgebleven marinade iets inkoken en kwast de kip ermee in na 35 minuten.
Snijd de paksoi in 4 delen, leg ze in een stoommandje, bestrooi met zout en stoom ze in circa 10 - 12 minuten tot beetgaar. Besprenkel daarna met sesamolie.
Serveer de char siu kip met witte rijst en de paksoi. Besprenkel de paksoi nog met wat sojasaus en de sesamzaadjes.
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
Ik vind kippendijen met vel het allerlekkerste hiervoor. Maar kip karbonades of kip drumsticks zijn ook een goede optie als je houdt van kluiven.
Rode kleurstofpoeder vind je bij de toko. Ik heb altijd een klein potje in de koelkast, het is heel lang houdbaar.