Met deze Perzische liefdescake veroverde, volgens delegende, een vrouw het hart van haar Perzische prins. Een zalige cake met desmaken van kardemom, rozenwater, citroen en amandel en gegarneerd met een frisseglazuur, pistachenoten en rozenblaadjes.
Gang Gebak
Keuken Valentijnsdag
Trefwoord amandel, kardemom, rozenwater
Bereidingstijd 20 minutenminuten
Oventijd 45 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur5 minutenminuten
Porties 12punten
Equipment
springvorm van circa 22 cm (goed afsluitbaar)
bakpapier
vijzel
standmixer of handmixer
handig: paletmes/glaceermes om glad te strijken, maar met de bolle kant van een lepel lukt het je ook
Ingrediënten
12groene kardemompeulen (zie notities)
150grboter, op kamertemperatuur
200grwitte basterdsuiker
1bio citroen, rasp en sap
150grtarwebloem
1tlbakpoeder
snufjezout
200gramandelmeel
4eieren
100mlvolle melk + extra
4tlrozenwater (ik heb het rozenwater van Souq gebruikt, lees eerst mijn notitie erover als je een ander merk gaat gebruiken)
150grpoedersuiker
1elpistachenoten (ongebrand en ongezouten), fijngehakt
1eleetbare gedroogde rozen of bloemetjes (zie notities)
Instructies
Verwarm de oven voor op 170 graden (boven- en onderwarmte) en bekleed de bodem van je springvorm met een velletje bakpapier. Vet de zijkant in met boter of bakspray.
Breek de kardemompeulen open en haal de zaadjes eruit. Kneus ze daarna helemaal fijn in een vijzel. Gooi de peulen niet weg, daar kun je namelijk een heerlijke thee van trekken, zie daarvoor ook de notities hieronder.
Klop de boter met de witte basterdsuiker, rasp van 1 citroen en gekneusde kardemom voor 3 minuten in de kom van een standmixer of met een handmixer.
Zeef de bloem, bakpoeder en zout erboven en voeg het amandelmeel toe. Klop het kort door.
Klop daarna een voor een de eieren erdoor en als laatste de melk, de helft van het citroensap en 3 theelepels rozenwater. Let op: rozenwater kan flink verschillen in sterkte afhankelijk van het merk, lees daarom eerst mijn notitie erover.
Schep het beslag in de springvorm en strijk glad. Bak de cake 45 - 50 minuten tot deze net gaar is. Steek een satéprikker in het midden om de garing te controleren.
Haal de springvorm daarna uit de oven en laat 15 minuten afkoelen op een rek. Haal de cake daarna uit de vorm en laat ‘m omgekeerd op het rekje volledig afkoelen. Door de cake om te draaien, wordt de bovenkant platter.
Doe de poedersuiker in een kom of hoge maatbeker en voeg de andere helft van het citroensap en 1 theelepel rozenwater toe, roer dit door elkaar met een vork. Voeg daarna circa 1 el melk toe totdat het glazuur enigszins smeerbaar wordt.
Als de cake volledig is afgekoeld, draai je ‘m weer om en plaats je ‘m op een mooi bord of een taartschaal. Verdeel het glazuur over de bovenkant en strijk glad met het paletmes of de bolle kant van een lepel. Garneer de Perzische liefdescake met de fijngehakte pistachenoten en eetbare rozenblaadjes.
Notities
Met dit recept maak je een cake waar je 12 punten uit haalt.
De groene kardemompeulen koop ik bij Pacific Spizes. Je gebruikt alleen de zaadjes voor dit recept, de peulen die je overhoudt kun je gebruiken in je thee. Combineer met wat groene thee voor een zalige blend.
Rozenwater kan flink verschillen qua sterkte, afhankelijk van het merk. Het ene merk verkoopt echt een geparfumeerd water (waar je meer van kunt gebruiken) en het andere merk meer een extract (waar je maar heel weinig van moet gebruiken) en sommigen zitten er tussenin, om het makkelijk te maken ;-). En als je iets niet wilt, is dat het je cake gaat overheersen. Begin daarom altijd met 1 theelepel en proef daarna eerst. Naargelang je smaak kun je meer toevoegen, maar hou daarbij ook in gedachten dat de smaak versterkt wordt tijdens het bakken. De 3 theelepels die ik in mijn recept heb opgenomen zijn gebaseerd op het rozenwater van Souq.
Mijn eetbare bloemen bestel ik altijd bij Baktotaal Bouwhuis waar ze een heel assortiment hebben. Het is heel lang houdbaar. Je kunt het ook bij Mediterraanse supermarkten, specerijenwinkels en delicatessenzaken vinden.