Wil je zelf je gefrituurde sjalotjes maken? In dit recept vertel ik je precies hoe je ze maakt, heerlijk goudbruin en knapperig. Je kent ze misschien ook wel als gebakken uitjes.
Gang Bijgerecht
Keuken Aziatisch
Trefwoord sjalot, zeezout, zonnebloemolie
Bereidingstijd 20 minutenminuten
Totale tijd 20 minutenminuten
Porties 1bakje vol
Equipment
scherp koksmes of een mandoline
pannetje waarin je kunt frituren (die van mij heeft een diameter van 20 cm)
metalen schuimspaan
keukenrol
Ingrediënten
3flinke sjalotten
zonnebloemolie
zeezout
Instructies
Pel de sjalotten, halveer ze in de lengte en snijd ze daarna in dunne, halve maantjes. Als je evenredig dun snijden met de hand lastig vindt, kun je ook een mandoline gebruiken.
Maak de gesneden sjalot los van elkaar met je vingers en doe ze in een pan waarin je goed kunt frituren. Schenk er zonnebloemolie bij tot de sjalot helemaal onder staat en niet meer de bodem raakt. Zet ook vast een schaal klaar die je bekleedt met keukenrol.
Verhit de olie op middelhoog vuur tot het gaat bubbelen en zet daarna het vuur wat lager. De sjalotten worden nu langzaam gefrituurd. Blijf erbij staan met je schuimspaan in de hand. Zodra de sjalotten mooi licht goudbruin kleuren is het al zo goed als tijd om ze er met de schuimspaan uit te scheppen op het keukenpapier. Als er nog wat witte plekjes tussen zitten is dat niet erg, want de gefrituurde sjalotjes garen nog enigszins door als ze uit de pan komen.
Verdeel de gefrituurde sjalotjes over het keukenpapier en bestrooi ze gelijk met een snuf zeezout. Alleen als ze nog warm zijn, hecht het zout eraan, daarom gelijk doen.
Laat verder afkoelen en verpak ze dan in een goed afsluitbaar bakje. Bewaar de gefrituurde sjalotjes op kamertemperatuur en dan zijn ze zeker 4 dagen houdbaar. Maar bij ons halen ze niet eens 1 dag ;-).
Notities
Met dit recept maak je een bakje vol met gefrituurde sjalotjes.
Meer of minder maken is heel makkelijk door meer of minder sjalotten te gebruiken.
Je kunt de gefrituurde sjalotten na het afkoelen op kamertemperatuur bewaren in een goed afsluitbaar bakje voor zeker 4 dagen.