Boerenkoolstamppot met kerrie uien en gebakken rookworst
Deze boerenkoolstamppot knalt uit elkaar van smaak! Door de toevoeging van specerijen, spekjes, lang gesmoorde uien met kerrie, gebakken rookworst en gefrituurde sjalotjes. Ik geef je ook tips voor een vegetarische variant.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Stamppot
Trefwoord aardappel, boerenkool, rookworst
Bereidingstijd 45 minutenminuten
Totale tijd 45 minutenminuten
Porties 4personen
Equipment
hoge (soep)pan
pureestamper
Ingrediënten
1kgbloemige aardappels
2maggiblokjes (de kleine vierkante blokjes, zitten er 2 in een gouden wikkel) of een royale snuf zout
1teenknoflook, grof gehakt
500grverse boerenkool, gesneden
1tlpimentpoeder
3tlkerriepoeder
1tlpaprikapoeder
150grgerookte spekblokjes of reepjes, kalkoenspekjes kunnen ook, of laat ze eruit voor vega
Schil de aardappels, snijd ze in gelijke grove delen en spoel ze na in een vergiet. Doe ze daarna in een hoge (soep)pan samen met de maggiblokjes en knoflook. Voeg water toe tot de aardappels net onder staan. Verdeel de verse boerenkool over de aardappels en strooi de 1 theelepel pimentpoeder, 1 theelepel kerriepoeder, en 1 theelepel paprikapoeder erover. Als laatste gaat de deksel erop en breng je de inhoud aan de kook. Laat daarna circa 25 minuten op middellaag vuur koken tot de aardappels gaar zijn en de boerenkool is gaar gestoomd.
Verhit ondertussen een hapjespan en bak hierin de spekjes eerst uit tot ze krokant beginnen te worden, schep daarna uit de pan.
Smelt 25 gram boter in dezelfde pan en fruit hierin de uien met 2 theelepels kerriepoeder, 1 theelepel komijnpoeder en een snuf zout voor 10 minuten op middellaag vuur. De uien moeten smoren en niet bakken. Zet het vuur lager als je ze te snel ziet bruinen. Voeg daarna de stukjes rookworst toe, zet het vuur ietsje hoger en roerbak nog zo’n 5 minuten tot de rookworststukjes licht krokant worden. Roer op het laatst de spekjes er weer door en zet het vuur uit.
Als de aardappels en boerenkool gaar zijn, giet je al het water af. Verwarm de melk en schenk deze in de pan, voeg ook de resterende 25 gram boter toe in blokjes. Stamp de volledige inhoud met een stamper (inclusief de knoflook) en schep daarna de gebakken uien met rookworst en spekjes erdoor.
Proef de boerenkoolstamppot en breng ‘m naar wens verder op smaak met witte wijnazijn, zwarte peper en optioneel zout. Je kunt ook altijd nog een scheutje warme melk toevoegen als je de stamppot nog wat smeuïger wilt.
Serveer de boerenkoolstamppot in diepe borden en garneer met gefrituurde sjalotjes.
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
Liever vega? Laat dan de spekjes eruit en vervang de rookworst door een vegetarische variant of bak blokjes tempeh met ketjap en sambal krokant als topping.