Voor deze knolselderijsteak rooster je de knolselderij eerst in de oven met olijfolie en balsamicoazijn. Daarna bak je de plakken in de panen serveer je ze met gnocchi en zelfgemaakte peterseliepesto.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vegetarisch
Trefwoord gnocchi, knolselderij, peterselie
Voorbereidingstijd 1 uuruur35 minutenminuten
Bereidingstijd 20 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur55 minutenminuten
Porties 4personen
Equipment
bakblik
keukenmachine of hakmolen
Ingrediënten
1knolselderij
olijfolie extra vergine
balsamicoazijn
zout
peper
40grplatte peterselie
20grrauwe pistachenoten, gepeld
20grParmezaanse kaas + extra
1teentjeknoflook
rasp van 1/2 bio citroen
500grgnocchi
serveer erbij: salade van 50 gr rucola, olijfolie, citroensap (van de citroen die je eerder hebt geraspt), peper en zout
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een bakblik klaar waar de knolselderij in past.
Snijd de wortelige onderkant de knolselderij af en boen de schil goed schoon. Dep daarna droog en prik met een vork gaatjes in de knolselderij. Smeer ‘m in met 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel balsamicoazijn en bestrooi royaal met zout en peper.
Leg de knolselderij in een ovenschaal en rooster ‘m in een voorverwarmde oven in 90 minuten gaar.
Voor de peterseliepesto pluk je eerst de blaadjes van de steeltjes peterselie. De steeltjes kun je invriezen en later nog eens gebruiken voor het maken van bouillon of soep. De pistachenoten rooster je kort in een pan zonder vet, laat daarna afkoelen.
Hak de peterselie, Parmezaanse kaas en knoflook grof en meng in de keukenmachine met de pistachenoten. Maal grof en schenk daarna circa 75 ml olijfolie in een straaltje erbij tot je een mooie pesto hebt. Breng goed op smaak met zout, peper en citroenrasp.
Als de knolselderij klaar is, snijd je ‘m in dunne, halve plakken. Bak de plakken om en om op middelhoog vuur in een koekenpan met wat olijfolie tot ze mooi goudbruin zijn. Bestrooi in de pan met een snufje zout en peper.
Kook op het laatst de gnocchi in ruim kokend water voor circa 3 minuten. Giet daarna af en meng de pesto erdoor.
De rucola maak je aan met wat een beetje olijfolie, wat druppeltjes citroensap, peper en zout.
Serveer de knolselderijsteaks met de gnocchi met peterseliepesto en rucolasalade. Schaaf er optioneel nog wat Parmezaanse kaas over en serveer.
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
Sneller klaar zijn? Je kunt de knolselderij ook in plakken snijden, insmeren met de olijfolie, balsamicoazijn, peper en zout en daarna als losse plakken bakken in de oven. Dan heb je ongeveer 45 minuten nodig. Maar door de knolselderij in z’n geheel te roosteren, krijgt deze wel veel meer smaak.
Liever vegan? Vervang de Parmezaanse kaas dan door een vegan alternatief, Violife heeft hier een aardige alternatief voor (Prosociano).