Deze advocaat tiramisu is een heerlijke twist op de klassieke tiramisu. Je maakt ‘m met cantuccini koekjes, koffie, advocaat, mascarpone, eieren en witte chocolade.
Gang Nagerecht
Keuken Pasen
Trefwoord advocaat, ei, mascarpone
Bereidingstijd 40 minutenminuten
Koelen 4 uuruur
Totale tijd 4 uuruur40 minutenminuten
Porties 6personen
Equipment
espressomachine of percolator
2 grote kommen
spatel
handmixer
schaal met opstaande rand van circa 22x22 cm of 20x25 cm
grove rasp
Ingrediënten
170mlespresso koffie (circa 4 espresso’s)
4eieren
100grfijne suiker
500grmascarpone
100mlslagroom
1tlvanille extract
zout
2zakkencantuccini koekjes (circa 400 gr nodig)
75gradvocaat (Marigold with Revenge)
1reepwitte chocolade
Instructies
Zet eerst je 4 espresso’s, schenk die in een platte schaal en laat volledig afkoelen.
Splits de 4 eieren in dooiers en eiwitten. Doe de eidooiers in de kom van je mixer en de eiwitten in een vetvrije tweede kom.
Tip: zorg ervoor dat er absoluut geen eidooier bij je eiwitten komt, anders kun je die straks niet meer stijf opkloppen. Het vetvrij maken van de kom van de eiwitten doe ik altijd met een stukje keukenrol en een drupje natuurazijn.
Klop de 4 eidooiers met 50 gr suiker op voor een paar minuten tot het mengsel lichtgeel en verdubbeld is in volume.
Roer ondertussen de 500 gr mascarpone los met een spatel. Voeg dit toe aan de opgeklopte eidooiers samen met de 100 ml slagroom en 1 tl vanille extract. Klop verder op, nog een paar minuten, tot het mengsel lobbig wordt.
Klop de eiwitten daarna, in de tweede kom, op tot stijve pieken met een snufje zout en de resterende 50 gr suiker. Voeg die in 3 delen rustig toe terwijl je aan het kloppen bent. Als je de kom op z’n kop kunt houden, zijn de eiwitten goed opgeklopt.
Spatel de stijve eiwitten daarna heel rustig in 2 delen door het mascarponemengsel heen. Als het eerste deel is opgenomen, ga je door met het tweede deel.
Spatel een dun laagje van het luchtige mascarponemengsel op de bodem van je schaal. Daarna volgt een laag met cantuccini koekjes. Dip die aan beide kanten snel in de espresso, tik af en leg daarna in de schaal.
Schep daarna de helft van het resterende mascarponemengsel erover en verdeel gelijkmatig. Sprenkel de helft van de 75 gr advocaat daarover.
Vervolgens ga je door met de tweede laag cantuccini koekjes die je weer dipt in de espresso. Leg deze laag haaks erop, dus als je de eerste laag verticaal hebt gelegd, gaan deze er nu horizontaal in. Verdeel het resterende mascarponemengsel en als laatste de advocaat erover. Maak met je spatel mooie golfjes waarbij je ook nog de advocaat ziet.
Dek de schaal af en zet 4 uur in de koelkast om op te stijven.
Rasp vlak voor serveren wat grof geraspte witte chocolade over de advocaat tiramisu. Bedek de bovenkant niet volledig, want dan zie je de advocaat laagjes niet meer en dat is zonde.
Notities
Met dit recept maak je een nagerecht voor 6 - 8 personen.
Cantuccini zijn krokante amandelkoekjes. Je kunt ze steeds vaker gewoon bij de supermarkt kopen (bijvoorbeeld van Matilde Vicenzi) of je koopt ze (online) bij een (Italiaanse) delicatessenwinkel.
Uiteraard kun je de tiramisu ook maken met ‘gewone’ eieren (kies dan wel voor de meest verse eieren van goede kwaliteit) en met andere advocaat. Maar als je eenmaal de Marigold Advocaat hebt geproefd wil je waarschijnlijk ook niet meer anders ;-).