Aspergesalade met knoflookkrieltjes, bieslookdressing en ei
In deze aspergesalade vind je zowel witte als groene asperges. Ik combineerde ze met de lekkerste knoflookkrieltjes, een bieslookdressing en zachtgekookt ei.
2elfijngehakte bieslook (= circa 15 gr verse bieslook)
1elwitte wijnazijn
1tldijon mosterd
1 tlhoning
Instructies
Snijd de houterige onderkanten van de witte asperges, schil ze daarna zorgvuldig en snijd iedere asperge in 3 tot 4 grove stukken. Snijd ook een dun plakje van de groene aspergetips. Boen de krieltjes in z’n geheel schoon.
Zet de krieltjes op in een bodempje gezouten water (ze moeten net onder staan) en kook ze in 8 - 10 minuten beetgaar. Giet ze daarna af in een vergiet. Schenk een bodempje olijfolie in de pan en fruit op laag vuur de knoflook voor een minuut met een royale snuf zout. Doe de krieltjes terug in de pan, zet er een deksel op en schud de pan even flink. Laat de krieltjes zo’n 8 minuten nagaren op laag vuur en schud af en toe om. Voeg op het laatst nog een snuf zwarte peper toe en een kneepje citroensap. Zorg dat de knoflookkrieltjes goed op smaak zijn, want de asperges blijven zo puur mogelijk.
Tip: Krieltjes variëren nog weleens in grootte. Test daarom zelf ook de garing als ze aan het koken zijn door in een van de grootste krieltjes te prikken. Ze moeten zeker niet door en door gaar zijn, maar je moet ook geen weerstand meer voelen.
Kook ondertussen de witte asperges voor 5 minuten in water met een klontje boter, kneepje citroensap en een snuf zout. Zet daarna het vuur uit, leg een deksel op de pan en laat ze nog circa 10 minuten nagaren in het hete water tot beetgaar. De exacte tijd is afhankelijk van de dikte van de asperges, dus test de garing tussentijds nog even. Giet daarna af.
Als laatste leg je de eieren (spoel ze eerst even af) in een pan met ruim koud water. Zet deze op en als het water kookt zet je een timer op 5 minuten. De laatste 3 minuten voeg je ook de groene aspergetips toe om te blancheren. Haal daarna de eieren eruit met een tang en leg die in een kom met koud water. De groene asperges giet je af.
Maak de bieslookdressing door de bieslook in een kommetje te mengen met 1 el witte wijnazijn, 1 tl dijon mosterd, 1 tl honing en 60 ml olijfolie (extra vergine). Klop dit door elkaar met een kleine garde en breng verder op smaak met zout en peper. Voeg eventueel naar smaak extra mosterd en/of honing toe.
Pel de eieren en schep de knoflookkrieltjes op een grote saladeschaal, verdeel daar de twee soorten asperges over en garneer royaal met de bieslookdressing. Als je nog wat bieslook over hebt, kun je nog wat stengels grof hakken en gebruiken voor de garnering. Halveer de zachtegekookte eieren en leg ze op de aspergesalade. Nog een snufje zwarte peper erover en serveer direct.
Tip: Heb je bieslookdressing over? Check de notities voor no-waste tips.
Notities
Met dit recept maak je een salade voor 4 personen als brunch- of bijgerecht of een avondmaaltijd voor 2 personen.
Bieslookdressing over? Meng dit door je geroosterde ovengroenten of aardappels of voeg het toe aan een lunchsalade als smaakmaker. Voeg ook eens een lepel toe aan je soep. Je kunt de dressing in een afgedekt potje voor circa 5 dagen bewaren in de koelkast.