Deze heerlijke pesto croissants maak je van bladerdeeg, pesto,mozzarella en serranoham. In nog geen 10 minuten staan ze in de oven en ze zijnheerlijk voor het ontbijt of een brunch.
Gang Brunch
Keuken Pasen
Trefwoord bladerdeeg, mozzarella, pesto
Bereidingstijd 10 minutenminuten
Oventijd 30 minutenminuten
Totale tijd 40 minutenminuten
Porties 6stuks
Equipment
oven
bakplaat & bakpapier
kwastje
Ingrediënten
1rolkoelvers bladerdeeg (Tante Fanny of Jan)
75grpesto naar keuze (gekocht of zelfgemaakt, zie ook de notities)
50grserranoham
100grgeraspte mozzarella (zie de notities voor meer info)
1takjeverse basilicum, alleen de blaadjes
1ei
1elwitte sesamzaadjes
Instructies
Verwarm de oven voor op 210 graden (boven- en onderwarmte) en bekleed een bakblik met bakpapier.
Laat het bladerdeeg 5 minuten op kamertemperatuur komen en rol daarna uit. Snijd het deeg in 6 langwerpige driehoeken.
Bestrijk iedere driehoek met pesto, verdeel daar de serranoham over en eindig met de geraspte mozzarella en wat blaadjes verse basilicum.
Rol de pesto croissants op vanaf de lange zijde en eindig met de punt van het deeg bovenop. Er mag trouwens wel iets van de serranoham licht uitsteken, dat wordt namelijk lekker krokant in de oven. Leg alle croissants op het bakpapier.
Klop het ei los en bestrijk de croissants hier lichtjes mee. Strooi daarna nog wat sesamzaadjes erover.
Bak de pesto croissants 30 - 35 minuten in de voorverwarmde oven. Hou ze vanaf 25 minuten goed in de gaten, omdat iedere oven weer anders is. Als ze mooi diep goudbruin zijn en de onderkant is ook goed krokant gebakken, kunnen ze eruit. Eventueel kun je ze afdekken met een vel aluminiumfolie als je vindt dat ze té bruin worden bovenop. Zo stop je de verkleuring, maar garen ze wel verder door aan de binnenkant.
Serveer de pesto croissants met de overgebleven pesto in een bakje. Lauwwarm zijn ze het allerlekkerst.
Ik gebruik voor deze pesto croissants bewust geraspte mozzarella die je in de supermarkt kunt kopen (dus geen bol mozzarella), omdat je dit makkelijker kunt verdelen en het minder vochtig is.