Perfect gebakken zalm met citroen spaghetti en asperges
Met dit recept maak je perfect gebakken zalm met een marinade van honing, sojasaus en knoflook. Daarbij serveer je een romige citroen spaghetti met groene asperges en dille.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Lente
Trefwoord citroen, groene asperges, zalm
Bereidingstijd 30 minutenminuten
Totale tijd 30 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
3elhoning
3elsojasaus
2citroenen (bio)
1tluitgeperste knoflook
zwarte peper
chili vlokken, naar smaak
zout
300grspaghetti
1flinke sjalot, gesnipperd
olijfolie
400grasperges, stukje van de onderkant verwijderd en in grove stukken gesneden
200mlroom
1eldille, fijngehakt + extra voor de garnering
4zalmfilets met vel (PLUS Nordic Blu zalm, 2x tray à 250 gram of 1x tray à 500 gr)
Instructies
Klop voor de marinade 3 el honing, 3 el sojasaus, 2 el citroensap, 1 tl uitgeperste knoflook en een snufje zwarte peper door elkaar in een kommetje. Ik klop er zelf ook nog een ½ tl chili vlokken door, maar voeg het zelf vooral naar smaak toe. De een wil het nou eenmaal wat pittiger dan de ander. Eruit laten is natuurlijk ook een optie.
Breng een pan met ruim water aan de kook en voeg een goede snuf zout toe als het water kookt. Kook hierin de spaghetti beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit ondertussen een hapjespan en fruit de sjalot voor een paar minuten in een scheut olijfolie met een snufje zout. Roer de groene asperges erdoor en roerbak een paar minuten op middelhoog vuur. Zet het vuur wat lager en schenk de 200 ml room in de pan samen met het resterende sap van de citroen die je eerder gebruikte voor de saus. Laat voor een paar minuten pruttelen tot de asperges beetgaar zijn en breng daarna verder op smaak met zout en peper.
Als de spaghetti beetgaar is gekookt, schep je het met een tang over in de saus. Schep om, voeg nog een paar lepels van het kookvocht toe en verwarm op laag vuur tot de saus mooi romig is geworden. Proef en breng eventueel naar wens nog verder op smaak met extra citroensap (je hebt nog een tweede citroen), peper of zout. Roer op het laatst de fijngehakte el dille erdoor.
Dep de 4 zalmfilets droog met keukenpapier en bestrooi ze met zout en peper. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur en schenk er een royale scheut olijfolie in. Leg de zalmfilets (met het vel naar boven) in het hete vet en bak tot je de zalm tot halverwege ziet garen. Draai de zalmfilets daarna voorzichtig met een spatel om en bak nog een minuut verder op de velzijde. Draai het vuur lager en schenk de marinade die je eerder hebt gemaakt over de zalm en in de pan. Laat 2 minuten pruttelen en karameliseren en bestrijk de zalm een aantal keer met een kwastje. Zet daarna het vuur uit en schep uit de pan. Snijd 4 dikke plakken van de tweede citroen en bak deze nog even snel om en om in de marinade die is achtergebleven in de pan.
Verdeel de spaghetti met citroensaus en asperges over 4 borden en leg de zalmfilets erop. Garneer met de gebakken plakjes citroen, extra dille en een snufje zwarte peper.
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
Door een goede timing kun je dit gerecht heel efficiënt koken. Eerst kook je de spaghetti, tegelijkertijd begin je met het maken van de citroensaus met asperges en de zalm bak je zodra de spaghetti net in de saus erbij is gegaan.