Salade met rode kool, gerookte kip, mais en sojadressing
Deze salade met rode kool heb je supersnel gemaakt. Het is een voedzame salade door de zilvervliesrijst, linzen en gerookte kip en krijgt veel smaak door de sojadressing en lente-ui.
Gang Salade
Keuken Gezond
Trefwoord gerookte kip, rijst, rode kool
Bereidingstijd 20 minutenminuten
Totale tijd 20 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
1zakje (à 250 gr)voorgestoomde zilvervliesrijst (of een kliekje rijst wat je nog in de koelkast hebt)
1/2kleine rode kool
rijstazijn
zout
2elsojasaus
1elsesamolie
1tlgeraspte gember
zwarte peper
1mini blikje (à 75 gr)linzen, uitgelekt
1mini blikje (à 75 gr)maiskorrels, uitgelekt
1gerookte kipfilet, in flinterdunne plakjes
50grijsbergsla
2stengelslente-ui, in dunne ringetjes (of 3 stengels als ze dun zijn)
100grHoningtomaten, gehalveerd
optioneel: furikake (zie ook de notities) of wat sesamzaadjes
Instructies
Verwarm de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Of verwarm het kliekje rijst wat je nog in de koelkast had staan.
Snijd ondertussen de ½ kleine rode kool in flinterdunne reepjes. Meng met de warme rijst in een grote kom en besprenkel met een scheut rijstazijn (circa 2 volle eetlepels) en een snufje zout. Meng door elkaar en laat 5 minuten staan. In die tijd kun je de rest van de ingrediënten snijden en voorbereiden.
Klop ook de dressing van de 2 el sojasaus, 1 el sesamolie, 1 tl geraspte gember en een snufje zwarte peper.
Voeg de linzen, mais, gerookte kip, ijsbergsla, lente-ui en Honingtomaten toe aan de inhoud van de grote kom en sprenkel de dressing erover. Hussel door elkaar en klaar is je salade! Heb je furikake of sesamzaadjes in huis? Garneer de salade daarmee vlak voordat je ‘m serveert.
Notities
Met dit recept maak je een lunch of lichte avondmaaltijd voor 4 personen.
Je kunt de salade voorbereiden. De ijsbergsla voeg je dan alleen nog niet toe, doe dat pas op het laatste moment zodat het niet slap wordt.
Ik vind vers gesneden rode kool het allerlekkerst. Maar als je sneller klaar wilt zijn, kun je ook voorgesneden rode kool (vaak in porties van 300 gram) in de supermarkt kopen.
Wat ik wel heel handig (en lekker) vind voor dit soort salades zijn de zakjes met voorgestoomde zilvervliesrijst. Die hoef je alleen nog maar even op te warmen en daarna meng je het met de rijstazijn. Werkt echt super. Wil je zelf de rijst koken, weeg dan circa 85 gram droge rijst af hiervoor. Rijst verdriedubbeld namelijk qua gewicht tijdens het koken. Je kunt natuurlijk ook wat gekookte rijst van de avond ervoor gebruiken.
Furikake is een Japanse smaakmaker wat onder andere bestaat uit gedroogde zeewier, gedroogde tonijnvlokken (bonito) en sesamzaadjes. Ik heb altijd een potje thuis staan wat ik als topping gebruik of voor marinades inzet. Maar als je het niet hebt, hoef je het niet speciaal voor deze salade te kopen.