Een heerlijke variatie op de traditionele basilicumpesto is deze peterseliepesto met pistache en citroen die je maakt met platte peterselie.
Gang Saus
Keuken Vegetarisch
Trefwoord citroen, peterselie, pistache
Bereidingstijd 10 minutenminuten
Totale tijd 10 minutenminuten
Porties 1bakje
Ingrediënten
20grrauwe pistachenoten, gepeld
40grplatte peterselie
20grParmezaanse kaas + extra
1teentje knoflook
75mlolijfolie + extra
zout
zwarte peper
rasp van 1/2 bio citroen
Instructies
De pistachenoten rooster je kort in een pan zonder vet, laat daarna afkoelen.
Pluk de blaadjes van de steeltjes peterselie.
Tip: De steeltjes kun je invriezen en later nog eens gebruiken voor het maken van bouillon of soep.
Hak de peterselie, Parmezaanse kaas en knoflook grof en meng in de keukenmachine of hakmolen met de pistachenoten. Maal grof en schenk daarna circa 75 ml olijfolie in een straaltje erbij tot je een mooie pesto hebt. Voeg extra olijfolie toe als je de pesto nog iets te dik vindt.
Breng de peterseliepesto goed op smaak met zout, peper en citroenrasp.
Notities
Met dit recept maak je een bakje vol pesto.
In plaats van Parmezaanse kaas kun je in dit recept ook heel goed Pecorino gebruiken. Deze is wat scherper van smaak, wat goed samengaat met de platte peterselie.
Heb je wat over? Je kunt deze peterseliepesto zeker een week bewaren in de koelkast. Schep de pesto daarvoor over in een goed afsluitbaar potje en schenk er een klein laagje olijfolie op. Dit laagje verlengt de houdbaarheid.