Voor deze galette met groene asperges maak je het galette deeg makkelijk zelf. Je vult het daarna o.a. met groene asperges, gesmoorde prei, brie, Parmezaanse kaas, citroen en dille. Een meer dan zalige combinatie!
Gang Hapje
Keuken Vegetarisch
Trefwoord brie, dille, groene asperges
Voorbereidingstijd 1 uuruur15 minutenminuten
Bereidingstijd 20 minutenminuten
Oventijd 35 minutenminuten
Totale tijd 2 uuruur10 minutenminuten
Porties 12punten
Equipment
vershoudfolie
oven
bakplaat
bakpapier
kwastje
Ingrediënten
Voor het galette deeg:
125grkoude boter (ongezouten)
60mlkoud water
40grGriekse yoghurt
200grtarwebloem + extra
1/4tlzout
Voor de vulling:
boter
200grprei, in dunne halve ringetjes
2teentjesknoflook, uitgeperst
zout
400grgroene asperges
1elfijngehakte dille + extra voor garnering
rasp van 1 citroen
125grbrie, in stukjes
30grParmezaanse kaas, geraspt
1elolijfolie
zwarte peper
Ook nodig:
1ei
1tlsesamzaadjes
Instructies
Snijd de 125 gr boter in kleine blokjes en zet dit maximaal 10 minuten in de vriezer om goed koud te worden. Klop de 60 ml water met de 40 gr Griekse yoghurt door elkaar in een kommetje en zet 10 minuten in de koelkast.
Strooi de bloem in een kom en roer het zout erdoor met een vork. Voeg de boter vanuit de vriezer toe en meng dit door de bloem met je vingertoppen tot je een kruimelig deeg krijgt. Schenk daarna geleidelijk het koude watermengsel erbij terwijl je blijft kneden en kneed kort door elkaar tot het samenhangend deeg is. Maak er een platte schijf van, verpak in vershoudfolie en leg minimaal 1 uur in de koelkast.
Tip: Je kunt het deeg ook eerder op de dag, of de dag ervoor maken, en vast klaarleggen in de koelkast.
Verhit ondertussen een hapjespan op middellaag vuur en smelt hier een klontje boter in. Roer de 200 gr prei en 2 teentjes uitgeperste knoflook erdoor met een klein snufje zout en smoor dit 6 - 8 minuten tot de prei helemaal zacht is. Schep daarna over in een grote kom en laat afkoelen tot lauw.
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
Snijd de droge onderkantjes van de groene asperges en gooi deze weg. Snijd daarna de kopjes eraf en snijd de rest van de groene asperges in dunne plakjes. Voeg dit toe aan de gesmoorde prei samen de 1 el fijngehakte dille, rasp van 1 citroen, de 125 gr brie in stukjes, de 30 gr geraspte Parmezaanse kaas, 1 el olijfolie, een royale snuf zwarte peper en nog een snuf zout. Niet te veel zout, want je hebt ook al wat zout toegevoegd aan de prei en de Parmezaanse kaas geeft ook smaak. Roer de vulling goed door elkaar.
Haal het galette deeg 10 minuten voordat je gaat uitrollen uit de koelkast. Bestuif je werkvlak met bloem en rol het deeg rond uit, met een diameter van circa 35 centimeter. Klap het deeg eenmaal dubbel en leg het daarna voorzichtig op het bakpapier. Schep de vulling in het midden op het deeg en klap het deeg rondom over de vulling heen. Dit mag lekker rustiek, je galette wordt er mooier van als het wat rommeliger is gevouwen.
Klop het ei los met 1 tl koud water en bestrijk het deeg rondom ermee. Strooi als laatste wat sesamzaadjes erover.
Plaats het bakblik in de oven en bak de galette in 30 – 35 minuten mooi goudbruin en krokant. Mijn galette had 35 minuten nodig, maar iedere oven is anders dus hou ‘m zelf ook goed in de gaten. Zeker de laatste 10 minuten.
Haal het bakblik daarna uit de oven en laat iets afkoelen. Plaats de galette op een mooie schaal en garneer met kleine takjes dille. Snijd vervolgens in punten. Lauwwarm is de galette het allerlekkerste.
Notities
Met dit recept maak je een galette met 12 punten.
Wil je het deeg niet zelf maken, kies dan voor kant-en-klaar bladerdeeg als bodem.
Heb je puntjes galette over? Bewaar deze afgedekt in de koelkast en warm ze de volgende dag op in de oven, circa 10 minuten op 120 graden.