Ook in hartige gerechten doet rabarber het heel goed. Zoals in deze zalige kipstoof met rabarber, tomaat en gochujang die je eet met rijst en geroosterde broccoli.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Lente
Trefwoord kip, rabarber, tomaat
Bereidingstijd 40 minutenminuten
Totale tijd 40 minutenminuten
Porties 4personen
Equipment
oven met bakplaat
bakpapier
Ingrediënten
400grbroccoli, in kleine roosjes
2elsesamolie
zout
400grkippendijen (zonder vel)
1elmaizena
50grsojasaus
75grhoning
1citroen
gochujang pasta
zwarte peper
zonnebloemolie
2rode uien, in dunne halve maantjes
3teentjesknoflook, fijngehakt
125grverse rabarber, in stukjes
3trostomaten, in grove stukken
200mlwater
serveer erbij: gekookte witte rijst en optioneel ringetjes lente-ui
Instructies
Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed een bakblik met bakpapier. Meng de 400 gr broccoliroosjes hierop met de 2 el sesamolie en een flinke snuf zout. Schuif de bakplaat in de oven zodra deze is voorverwarmd en rooster 20 minuten, schep halverwege om.
Verwijder eventuele vetrandjes van de 400 gr kippendijen en snijd ze daarna in grove stukken. Meng in een grote kom met de 1 el maizena en een flinke snuf zout tot de kippendijen volledig bedekt zijn met een laagje maizena.
Klop in een kommetje 50 gr sojasaus, 75 gr honing, sap van ½ citroen, 1 - 2 tl gochujang pasta (naar smaak, je kunt later altijd nog extra toevoegen) en een snuf zwarte peper door elkaar en zet de saus apart.
Verhit een braad- of hapjespan op hoog vuur en schenk er een royale scheut zonnebloemolie in. Bak de kip rondom bruin aan en schep daarna weer uit de pan.
Verlaag de temperatuur en voeg de uien en knoflook toe aan het vet. Fruit al roerende tot goudbruin en roer daarna de rabarber en trostomaat erdoor en bak nog 1 minuut.
Schenk de saus in de pan samen met 200 ml water en roer de gebakken kip erdoor. Laat 15 - 20 minuten pruttelen tot de rabarber helemaal uit elkaar valt en de saus begint in te dikken. Proef na 15 minuten en breng naar wens nog verder op smaak met zwarte peper (milde pit) of gochujang pasta (meer pit en umami) en/of honing (meer zoet).
Serveer de kipstoof met gekookte witte rijst en de geroosterde broccoli. Garneer optioneel met ringetjes lente-ui.
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
Gochujang pasta kun je bij de toko kopen, maar is ook steeds vaker te vinden bij supermarkten. Hier lees je meer erover. Na een eerste gebruik kun je het heel lang in de koelkast bewaren (maanden zelfs) en het is geweldig voor marinades, dipsauzen, roerbakschotels of soepen waar wel wat pit met diepgang in mag. Je kunt het ook in een ovenschotel met groenten gebruiken, vegetarische gerechten zijn dol op gochujang. Vervangen kan, maar hou dan wel rekening met een iets ander smaakprofiel. Denk aan miso in combinatie met chili flakes en suiker. Of sriracha of harissa icm een snufje suiker. De laatste twee zijn wel pittiger, dus rustig aan ermee.
Voor de rijst als bijgerecht kun je uitgaan van 40 - 50 gram ongekookte rijst per persoon.