Voor deze prei van de barbecue gril je de hele stengels preiveerst op de barbecue. Daarna meng je de prei met een heerlijke kruiden vinaigrette als bijgerecht.
Gang Bijgerecht
Keuken Barbecue
Trefwoord kruiden, mosterd, prei
Bereidingstijd 30 minutenminuten
Totale tijd 30 minutenminuten
Porties 4personen
Equipment
barbecue met rooster
kom met garde
Ingrediënten
4middelgrote stengels prei
½elwitte wijnazijn
2tldijon mosterd
1tlhoning (of agavesiroop voor vegan)
100mlolijfolie extra vergine
1tlgesnipperde sjalot
1elfijngehakte kruiden (bieslook en platte peterselie)
zout
zwarte peper
Instructies
Steek de barbecue aan en verwarm deze tot een keteltemperatuur van 200 graden. Plaats een rooster erop.
Snijd de kontjes en groene delen van de 4 stengels prei. Was de uiteindes even onder de kraan, omdat daar nog weleens wat zand in kan zitten, en dep ze daarna droog.
Leg de stengels op het rooster van de barbecue en gril ze tot de buitenkant zwart geblakerd en de kern helemaal zacht is. Dit duurt circa 20 minuten. Draai de stengels steeds een kwartslag.
Meng de ½ el witte wijnazijn, 2 tl mosterd en 1 tl honing in een kommetje en klop door elkaar met een garde tot het een romig mengsel is. Klop daarna in een dun straaltje de 100 ml olijfolie erdoor. Blijf goed kloppen tot de vinaigrette homogeen en wat dikker wordt. Klop als laatste de 1 tl gesnipperde sjalot en 1 el fijngehakte kruiden erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
Als de prei klaar is, haal je de stengels met een tang van de barbecue. Leg ze op een plank en snijd ze met een scherp mes helemaal door. Haal de zachte, gare prei met een vork of tang uit de zwartgeblakerde buitenste schil (die laatste gooi je weg). Trek de slierten uit elkaar met 2 vorken en meng ze op een schaal met een hoeveelheid vinaigrette naar smaak.
Serveer de prei van de barbecue als bijgerecht.
Notities
Met dit recept maak je een bijgerecht voor 4 personen.
De donkergroene bladeren van de prei gebruik je niet voor dit recept, maar deze kun je wel later nog gebruiken voor het maken van een bouillon. Snijd ze daarvoor in grove stukken, was zorgvuldig en vries daarna in.
Vinaigrette over? Bewaar deze in een afgesloten bakje in de koelkast, dan is deze zeker nog 3 dagen houdbaar. Heerlijk voor een lunch- of aardappelsalade.