Brioche met avocado, steak, spiegelei en bacon crumble
Een zalig ontbijt- of brunchgerecht van brioche met avocado, truffelmayo, steak, gekarameliseerde uien, spiegelei en bacon crumble. Voor Vaderdag of ieder andere feestelijke gelegenheid.
Gang Ontbijt
Keuken Vaderdag
Trefwoord avocado, brioche, steak
Voorbereidingstijd 1 uuruur
Bereidingstijd 20 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur20 minutenminuten
Porties 4personen
Equipment
BBQ of grillpan
Ingrediënten
4uien
10grboter
zout
1elzoete rode wijnazijn, appelciderazijn of balsamicoazijn
truffelmayonaise (de truffelmayo van Jean Bâton is hier favoriet)
Instructies
Pel de 4 uien en snijd ze in flinterdunne, halve maantjes. Verhit een koeken- of hapjespan en smelt hierin de 10 gr boter. Voeg de uien toe aan de boter met een snuf zout en laat ze 20 minuten op middellaag vuur fruiten terwijl je regelmatig roert. Schenk daarna de azijn erin en fruit nog circa 20 - 25 minuten tot ze mooi karamelliseren. Proef halverwege en breng verder op smaak met zout en peper. Schep over in een bakje.
Tip: De gekaramelliseerde uien kun je al een dag eerder voorbereiden en bewaren in de koelkast. Warm het vlak voor serveren nog even op in de magnetron of in een kleine skillet op de barbecue.
Halveer de avocado en schep het vruchtvlees eruit. Prak dit met een vork fijn en meng in een kommetje met 1 tl olijfolie, snufje zout en peper en 1 tl rode wijnazijn of citroensap. Plaats afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Bak de bacon strips goed krokant in een koekenpan zonder vet en leg ze daarna op een velletje keukenpapier om uit te lekken. Eenmaal afgekoeld verkruimel je de bacon.
Wrijf de entrecote in met een dun laagje olie en de 1 tl BBQ rub. Gril deze daarna rosé in de grillpan of op de barbecue (keteltemperatuur van 200/225 graden), je hebt daarvoor 2 tot 3 minuten per kant nodig (houd een kerntemperatuur van 48 graden aan). Laat daarna 10 minuten rusten onder folie. Snijd het vlees (tegen de draad) in dunne plakjes.
Als laatste gril je de plakken briochebrood mooi goudbruin in een koekenpan of op het rooster van de barbecue. De spiegeleieren bak je in een koekenpan in een laag olijfolie tot de randjes van het ei mooi bruin en krokant worden en de dooier nog lopend is.
Tip: Als ik spiegeleieren bak, druppel ik met een spatel altijd wat van het hete vet over de dooier heen. Zo wordt de bovenkant iets sneller gaar, maar blijft de binnenkant van de dooier nog zacht.
Besmeer de gegrilde plakken briochebrood met een royale lik truffelmayonaise en schep hier wat van de smashed avocado op. Daarna gaan er plakjes entrecote op en wat gekarameliseerde uien. Als laatste komt het spiegelei erop en je maakt het fantastische ontbijt af met wat bacon crumble en een snufje zwarte peper. Geniet!
Notities
Met dit recept maak je een royaal ontbijt voor 4 personen.
Je houdt waarschijnlijk wat gekarameliseerde uien over, maar die kun je zeker 4 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Lekker voor door de pasta of op een burger. Je kunt het ook invriezen.
Ik gebruikte entrecote voor het recept, maar je kunt ook ribeye gebruiken.
Wij gebruikten de Burnout rub van The Rub Club als marinade voor het vlees.
Liever vega? Laat dan de steak uit het recept en gebruik plantaardige bacon voor de crumble. De plantaardige bacon strips van La Vie zijn daar fantastisch voor. Deze kun je goed krokant bakken in een koekenpan (klein beetje olie gebruiken) en daarna ook verkruimelen.