Hou je ook zo van zelfgemaakte aioli? Met dit makkelijke recept maak je ‘m in een handomdraai met de bamix of staafmixer.
Gang Smeersel
Keuken Borrel
Trefwoord citroen, knoflook, zonnebloemolie
Bereidingstijd 10 minutenminuten
Totale tijd 10 minutenminuten
Porties 6personen
Equipment
knoflookpers (of je hakt het heel fijn met een mes en raspen is ook een optie)
hoge maatbeker
bamix of staafmixer
Ingrediënten
3flinke tenenknoflook
1ei (op kamertemperatuur)
1elcitroensap
5grzout
325grzonnebloemolie
optioneel: 1 tl fijngehakte bieslook
Instructies
Met de bamix
Knijp de 3 tenen knoflook uit in de maatbeker en voeg ook alle andere ingrediënten toe.
Zet de klopper op de bamix en plaats deze op de bodem van de maatbeker. Zet de bamix aan op de laagste stand en laat ‘m draaien op de bodem tot je een vaste massa om de voet ziet ontstaan. Ga nu naar de hoogste stand en haal de bamix langzaam omhoog terwijl je iets drukt op de massa. Nu zal de aioli helemaal gaan binden, oftewel emulsificeren.
Haal de bamix nog een keer of twee heen en weer door de aioli tot alles goed gemengd is en je de aioli de juiste dikte vindt hebben.
Schep over in een bakje en garneer eventueel naar wens met wat verse, fijngehakte bieslook.
Met de staafmixer
Knijp de 3 tenen knoflook uit in de maatbeker en voeg ook 1 ei, 1 el citroensap en 5 gr zout toe. Klop dit kort door elkaar met de staafmixer.
Schenk 50 gr zonnebloemolie erbij en plaats de staafmixer op de bodem van de maatbeker. Zet de staafmixer aan op de bodem voor een paar seconden en haal de staafmixer daarna heel langzaam op en neer. Als er vaste massa begint te ontstaan rond de voet kun je heel rustig de rest van de olie er in een dun straaltje steeds bijschenken terwijl je de staafmixer langzaam op en neer laat gaan. Blijf hiermee doorgaan tot de aioli een gladde, vaste emulsie heeft gekregen.
Schep over in een bakje en garneer eventueel naar wens met wat verse, fijngehakte bieslook.
Notities
Met dit recept maak je een flink bakje vol.
Afgedekt kun je de aioli zeker 5 dagen bewaren in de koelkast.
Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor het beste resultaat.
Je kunt de aioli met de bamix of een staafmixer maken, ik heb beide opties opgenomen in het recept.