Deze bietensalade met bramen, pecannoten, Comté kaas en een zelfgemaakte bramendressing is een heerlijke combinatie van aardse, zoete en fris-zure smaken. Je maakt ‘m met geroosterde verse bieten of gekookte bieten.
Gang Salade
Keuken Vegetarisch
Trefwoord biet, bramen, pecannoten
Voorbereidingstijd 1 uuruur
Bereidingstijd 15 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur15 minutenminuten
Porties 4personen
Equipment
oven, aluminiumfolie of bakpapier, maatbeker, keukenweegschaal, staafmixer, rasp en grote saladeschaal
Ingrediënten
2 - 3flinke rauwe bieten of 250 gr gekookte bieten (bereidingen voor beide staan in het recept)
olijfolie extra vergine
balsamicoazijn
zout
zwarte peper
5grverse tijm
250grverse bramen
2 - 3tlhoning
1tlDijonmosterd
50grgemengde sla naar keuze (eikenblad- en frisée sla vind ik het lekkerst voor deze salade)
30grgeroosterde en gezouten pecannoten
50grComté kaas (maar oude of Parmezaanse kaas kunnen ook)
Instructies
Bereiding rauwe bieten:
Verwarm de oven voor op 200 graden en boen de bieten schoon onder stromend water. Dep ze daarna droog.
Leg iedere biet op een vel aluminiumfolie en besprenkel met olijfolie, balsamicoazijn, zout, peper en een takje tijm. Vouw het folie helemaal om de bieten en plaats ze in een ovenschaal. Zet circa 1 uur in de oven of tot de bieten botermals zijn. Als een satéprikker (of scherp mes) moeiteloos door de biet glijdt, is deze klaar.
Haal de bieten uit de oven, vouw het folie open en laat afkoelen tot lauw. Verwijder daarna de schil van de biet en snijd ‘m daarin in partjes.
Bereiding gekookte bieten:
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
Haal de gekookte bieten voorzicht uit de verpakking (wordt zo’n zooitje anders met het bietensap) en snijd ze in partjes.
Leg de partjes op het bakpapier en besprenkel met olijfolie, balsamicoazijn, peper en zout. Voeg wat takjes tijm toe en hussel om. Zet 15 minuten in de oven en laat daarna afkoelen tot lauw.
Voor de salade:
Zet een maatbeker op een weegschaal en doe hier 100 gram bramen, 275 gram olijfolie, 25 gram balsamicoazijn, 2 tl honing, 1 tl dijonmosterd, 1 tl tijmblaadjes, snuf zout en peper in. Maal helemaal fijn met een staafmixer. Proef en voeg eventueel nog honing, zout of peper toe naar smaak.
Tip: Optioneel kun je de bramendressing nog door een zeefje halen om de pitjes eruit te halen. Maar aangezien er ook hele bramen (dus ook pitjes) in de salade zitten, vond ik dit persoonlijk niet nodig.
Verdeel de gemengde sla over de bodem van een grote saladeschaal. Verdeel hier de partjes biet en de resterende bramen over. Garneer royaal met de bramendressing. Je hebt niet alles van de dressing nodig, wat je overhoudt kun je zeker een week afgedekt bewaren in de koelkast.
Strooi de pecannoten erover en rasp er wat Comté kaas over. Als laatste nog een snufje zwarte peper en je bietensalade is klaar.
Notities
Met dit recept maak je een salade voor 4 personen als bijgerecht met een stukje gegrild vlees, als lunch of als lichte avondmaaltijd met stokbrood of toast. Op kleine bordjes is dit ook een heel feestelijk voorgerecht.
Comté kaas over? Maak dan crostini’s van stokbrood waar je Comté overheen raspt voordat het in de oven gaat. Vergeet de olijfolie en het zweempje knoflook niet voordat de kaas op het brood gaat.
Geen Comté kaas te vinden of vind je het niet lekker? Met een goede kwaliteit oude kaas kom je ook heel ver en Parmezaanse kaas doet het ook prima.