2eiwitten of 60 gr gepasteuriseerd (bijvoorbeeld van Two Chicks)
75gramandelmeel
30grbloem
2elabrikozenjam
Instructies
Meng de 200 gr bloem, 125 gr koude boter, 75 gr kristalsuiker en een snufje zout door elkaar met je vingertoppen of laat in de keukenmachine draaien tot een korrelig mengsel ontstaat. Voeg 1 eetlepel losgeklopt ei toe en kneed door tot een samenhangend deeg.
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met bakspray of boter. Verdeel ongeveer de helft van het deeg met je vingers gelijkmatig over de bodem en maak met het resterende deeg een opstaande rand van circa 4 cm hoogte. Zet de springvorm in de koelkast.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden (onder- en bovenwarmte) en plaats een rooster in het midden van de oven.
Maal de Lotus Biscoff koekjes helemaal fijn en zet apart.
Schil de appels en snijd ze in dunne plakjes. Meng ze in een grote kom met de kaneel en hussel goed door zodat de plakjes helemaal bedekt zijn.
Klop de 100 gr zachte boter los met de 125 gr kristalsuiker, snufje zout en 1 tl vanille extract. Klop daarna een voor een (of in een straaltje) de eiwitten erdoor en spatel als laatste de 75 gr amandelmeel en 30 gr bloem erdoor. Dit is je frangipane.
Haal de springvorm uit de koelkast en strooi de gemalen speculoos koekjes gelijkmatig over de bodem. Verdeel daarna gelijkmatig de helft van de plakjes appel erover. Verdeel daar vervolgens (met vochtige vingers) de frangipane over en maak als laatste een mooi bloempatroon op de taart met de resterende plakjes appel.
Zet de taart voor 50 minuten in de oven op 200 graden en eindig met nog 10 minuten op 180 graden. Haal daarna uit de oven en laat 20 minuten afkoelen op een rooster. Verwijder daarna de vorm.
Verwarm ondertussen de 2 el abrikozenjam verwarmen en bestrijk daarmee de plakjes appel op de bovenkant.
Tip: Klop 4 el speculoospasta met 2 el abrikozenjam en 3 tot 4 tl melk op (kan ook met een staafmixer als de abrikozenjam stukjes heeft) en doe dit mengsel in een spuitzakje. Garneer hiermee je punten appeltaart.
Notities
Met dit recept maak je een taart met 12 punten.
Ik gebruikte de Lotus Biscoff koekjes en abrikozenjam van Fior di Frutta.